måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Entreprenörerna som sommarpratar

Publicerad: 14 juni 2012, 13:52

Foto: iStockphoto

Ligga i hängmattan och utveckla företaget. Det låter otroligt, men är helt möjligt om man tar med sig radion. Bland årets sommarpratare finns nämligen flera inspirerande entreprenörer!


AB

Anna Blomén


Sveriges Radio går ut hårt med en imponerande uppställning av kvinnliga entreprenörer. Redan tredje dagen, 25 juni presenterar kvinnan bakom batteripionjären Boston power Christina Lampe-Önnerud sitt sommarprat. Hon startade bolaget för sju år sedan i sitt garage och har idag 500 anställda som levererar miljövänliga batterier till bärbara datorer.

Nästa kvinnliga entreprenör är Emma Wiklund som efter karriären som fotomodell startat eget.

– Som Sommarpratare för 11 år sedan hade jag, som pensionerad fotomodell, ingen aning om vad jag skulle göra. Nu kommer det att handla om vad som hände sedan. Om att utmana sig själv, att våga ta risker och kanske lite om hur det var att som barn, varje vintermorgon, vakna huttrandes och genomfrusen. Sedan ska jag försöka berätta om den stora saknaden och sorgen över att förlora min pappa.

Nya Affärers favorit, och Veckans Affärers entreprenörskvinna 2012 är inspirerande Gudrun Sjödén. Hon får sina timmar i radio den 10 juli. Hon är en av Sveriges mest framgångsrika textilformgivare och grundare av och vd för bolaget Gudrun Sjödén Design AB som exporterar till över 40 länder.

Dagen efter, onsdag 11 juli är det dags för Heidi Andersson som inte bara är avbryterska med nio VM-guld utan också entreprenör som säljer både armbrytningsutrustning och egna konstverk.

Största namnet bland de manliga entreprenörerna är naturligtvis Daniel Ek, grundaren av Spotify. Han har på bara några år ritat om kartan för hela musikindustrin och är enligt tidningen TIME Magazine en av världens mest inflytelserika personer. Han sommarpratar 12 juli.

– I mitt Sommar får du hänga med på en resa som tog mig från skolans datorsal i Rågsved och ut i världen. Min stora drivkraft är lite osvensk – att försöka förändra världen. För mig är livet för kort för att inte fokusera på något jag brinner för.

Petter Stordalen är norrmannen bakom hotellkedjan Nordic Choice Hotels, med över 9 000 anställda. Han utlovar ett riktigt inspirerande program för entreprenörer lördagen 7 juli.

– I mitt Sommar ska jag berätta hur dina största motgångar också kan bli dina största framgångar. Jag ska berätta om när jag fick sparken, när jag skilde mig och om hur jag hittade kärleken på nytt – både i business och i livet. Kort sagt: i mitt Sommar bjuder jag på allt.

En annan mycket framgångsrik entreprenör är bagaren Sébastien Boudet som mycket passande får dala den 14 juli. denne franske bagarson grundade bageriet Petite France, som tre år i rad utsågs till bästa café i Stockholm. Idag är han passionerad bakbloggare och ambassadör för det äkta brödet.

– Surdegsbröd är mitt liv, mitt sätt att berätta min historia, vem jag är och vad jag älskar. Mitt Sommar ska bland annat handla om varför varje limpa jag bakar har sin egen själ.

Bland andra kända näringslivsprofiler finns 6 augusti Claes Dalbäck, som arbetat på Investor sedan 1973, en karriär som slutade med vd:skapet. Numer är han styrelseledamot på Goldman Sachs.

För den som är intresserad av företagandets förutsättningar i tredje världen kan man säkert få en del insikter av att lyssna 2 juli då Amizari Sangin, IT- och Telekommunikationsminister i Afghanistan berättar om hur han gått från ett jobb på Televerket till att leda Afghanistans utveckling inom IT och mobil kommunikation, först som vd för det statliga telebolaget och de senaste åtta åren som minister.

Och avslutningsvis kan svenska företagare naturligtvis ha glädje av att höra oppositionsledaren Stefan Löfven presentera sig för svenska folket 10 augusti.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera