fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

En kvartett heta oljebolag

Publicerad: 26 augusti 2011, 09:36

Under fredagens aktiechatt lyfte Marcus Hernhag fram köpvärda oljebolag – två trygga och två mer riskfyllda investeringar. Missade du chatten kan du läsa den i sin helhet här.

Ämnen i artikeln:

Marcus Hernhag

JP

Joakim Petersson


Fredagens aktiechatt:

moderator : Godmorgon! Klockan är 10, Marcus är på plats och vi startar dagens chatt.

Roger : Hej Marcus, Vad är skillnaden på att äga A- eller B-aktier? ”Råkade” köpa Volvo A.
Marcus: Hej! Skillnaden är i första hand antalet röster på bolagsstämman. Eftersom det är stor handel även i Volvos A-aktie kan du lika gärna äga den.

Andreas : Är aktieinvestering i oljebolag bra på lång sikt?
Marcus: Troligen, men det beror mycket på vilket bolag du väljer. Av de jag vill tipsa om är Enquest och Statoil är de tryggare, medan Lundin P och Black Pearl är två med högre chans och risk

Mimi: Hej! Vill minska lite Sverige fond. Undrar om det är rätt tajmning nu att flytta Sverige fond till tillväxt (eller global) fond eftersom båda har gått ner mkt. Tack på förhand!
Marcus: Hej! I Privata Affärers fondportföljer har vi övervikt i både Sverige och tillväxtmarknader. Vi gillar alltså båda. Sprid gärna risken genom att ha lite i tillväxt också, men jag kan inte spå exakt när det passar bäst.

Birgit Johansson : Hur överlåter jag förlustaktier inom familjen?
Marcus: Du skriver en avräkningsnota eller gåvobrev och tar den till banken. De är de som ska skicka in den till Euroclear som registrerar aktieägandet. Din bank tar ev. en liten avgift, i alla fall om de ska hjälpa dig med pappersarbetet.

Douglas : Hej Marcus, tack för en bra chatt. Vad tycker du om Ratos och Alfa Lavals framtidsutsikter? Läge att investera i dem nu?
Marcus: Hej! Deras framtidsutsikter är mycket lovande, men aktiekurserna lär svänga under det närmaste året. På sikt är det läge att investera, men mer osäkert på kort sikt.

Olle : Med riktkurs menas det pris aktien förväntas ha inom 12 mån??
Marcus: Nej, inte nödvändigtvis. Det kan vara annan tidshorisont också, allt från motiverad kurs just nu till vilket kurs man tror aktien ska ha i framtiden. 12 månader är dock en ganska vanlig horisont för riktkurser.

Marie : Skall man acceptera Black & Deckers bud på Niscayah på 18 kronor per aktie? Vore intressant att få din åsikt. Securitas vill ju också ha dom.
Marcus: Ja, B&D:s bud är högre. Nog lika bra att casha hem och ta Black & Deckers bud.

Peter : Vad säger Bernanke kl 16 och vad blir responsen på börsen?
Marcus: Konstigt nog har Bernanke inte ringt mig än och berättat vad han ska säga. 🙂 Men han säger nog det vanliga och marknaden hickar till lite.

Hej Marcus : Hur mycket makro tänker du när du investerar i en långsiktig portfölj? Hur stänger du av marknadens brus ? Mvh, Robert
Marcus: Det är främst den långa trenden i makrostatistiken och konjunkturen som är intressant. Legenden Peter Lynch tror jag sa en gång att spenderar du 15 minuter om dagen på makro har du slösat bort 12 min. Jag stänger av bruset så jag slipper alla smådetaljer automatiskt, pga ointresse.

Maria : God morgon handsome Marcus! Mina aktievärde har sjunkit med 300 000 kr. Ska jag sälja allt aktie jag har eller vänta? Jag tittade på kurvan och just nu ligger aktie i början av nedförsbacken. Jag är rädd för att jag ska få följa med igen till botten som 2007. Vad har du för förslag? Om det vore du vad ska du göra?
Marcus: Hej! Jag tror inte du ska sälja allt efter den nedgång som varit. Men om du är orolig ska du kanske sälja t.ex. den aktie du tror minst på så du har en del pengar att fynda för om det går ned. Du kan också köpa Xact Bear som ökar i värde när börsen sjunker, det blir som en liten försäkringspremie mot kursfall.

Birgitta Thorss : Hej Marcus Vad säger du om egna aktier kontra att ha dem i kapitalförsäkring. Ett år som detta är det inte roligt att betala skatt på kapitalet till nyår. Det kan vara dags att flytta allt.
Marcus: Hej! Är du aktiv och/eller köper högutdelande bolag är en kapitalförsäkring bra. Men de blir dyrare nästa år.

Mattias : Hej Marcus! Handelsbanken eller Swedbank – vilken aktie skulle du välja (om någon) och varför? Mattias
Marcus: Hej! Handelsbanken står stabilt i ur och skur. Visade vinst och gav utdelning genom hela finanskrisen 2008-2009. Det kan man inte säga om Swedbank.

Jesper : Hej! Jag har precis sålt min lägenhet och gick en del med vinst, jag kommer få betala ca 50 000:- i vinstskatt, hur tycker du jag ska placera dessa pengar fram tills att de ska betalas in under nästa års deklaration?
Marcus: Hej! Pengar du behöver till skatt ska du nog inte riskera på börsen. Sätt dem på ett högräntekonto och få minst 3 procents ränta.

Birgitta : Hej! Borde jag sälja mina aktier i Meda och Avanza? Känns väldigt osäkert! Behöver inte pengarna just nu!
Marcus: Hej! Kan du avvara pengarna under några år behöver du inte sälja. Alla andra långa nedåtgående trender på börsen har förr eller senare vänt upp igen.

Max : Er börskurva är visar det nutid eller är det någon fördröjning?
Marcus: Det ser ut som 5 minuters fördröjning på börsgrafen… men du får nog skriva till webbsupporten om du vill ha exakt svar.

Daniel : Hej Marcus och tack för en givande och kontinuerlig chatt här på PA! Vad tror du om Stockholmsbörsen nu framöver på ½ år till 1 år? Är vi i samma läge nu som 2007 då börsen började dala men ännu inte spruckit? Köpläge kortsiktigt men vad tror du vi är om 1 år?
Marcus: Hej! Om ett år gissar jag att vi nära eller efter en längre börsbotten. Det borde alltså kunna vända upp inom ett år. Men vi kanske också får se en snabb börskrasch som 1998, eller en längre som 2000-2002. Det går inte att veta. Historiskt sett är det nästan alltid ett bra köpläge när börsen är ned 40-70 procent från toppen.

Calle : Köpte Kappahl för 46kr, står nu runt 15 kr, ska jag sälja och ta förlusten?
Marcus: Med tanke på risken för nyemission och nya kursfall lutar jag med tvekan åt att du bör sälja. Även om det känns lite för sent att sälja finns det bättre konsumentaktier än Kappahl.

Erik Fransson : Hej, En fråga ang Securitas bud på Niscaya… Av olika skäl föredrar jag att få Securitas-aktier framför Stanley&Beckers bud på 18 SEK/aktie (även om det just nu är ekonomiskt mer fördelaktigt). Vad händer om t.ex Securitas bud antas av bara kanske 20-30 %. Får jag ändå betalt i Securitas-aktier eller blir det tvångsinlösen även om S&B inte uppnår 90 % ? Mvh Erik
Marcus: Hej! Om Securitas inte får in tillräckligt många så drar de tillbaka sitt bud. De vill fusioneras med Niscayah, inte äga bara några procent. Men faller Securitas bud och Black & Deckers genomförs kan du då ändra dig och acceptera deras bud istället.

Angeliqa : Hej! Tycker du att det är läge att investera i börsen nu eller ska man vänta till ytterligare dipp?
Marcus: Hej! Jag skulle bli förvånad om det inte kommer en till dipp. Historiskt har börsen ofta fallit mer inom ett år efter en sådan här nedgång. Men man vet aldrig. Det blir nog hyfsat bra att köpa då och då under det kommande året.

Cissi : Nedgången i t ex Lundin Mining och Northland Resources har ju varit mycket stor de senaste veckorna. Hur ser du på kursens utveckling resten av året för dessa? Tror du något bud på bolagen är nära förestående? Vilket av dessa skulle du satsa på? Tror du kursuppgången fortsätter för Lundin Petroleum på kort sikt eller har vi fått se de flesta kursdrivande nyheter redan för ett bra tag framöver? Vilket av ovanstående bolag och Black Pearl, anser du har högst risk?
Marcus: Det är omöjligt att svara på hur aktiekurser ska gå på några veckor sikt eller fram till ett årsskifte. Lundin Mining är ett bra bolag på sikt, men uppköpsryktena lär nog stanna vid just rykten. Man kan mäta risk på olika vis, men Black Pearls produktion har höga kostnader, så oljeprisförändringar slår ganska hårt mot resultatet.

Jonas : sjunker apple bara pga steve jobs ? varför har nokia stigit ?
Marcus: Troligen, Jobs har en stor del av framgångarna för Apple.

Krille : Guldet stiger 2,5% idag igen. Kan guldet gå hur högt som helst? Risk för bubbla?
Marcus: Svar ja på båda frågorna. Men det kan dröja innan guldpriset vänder ned, inget tyder än på någon nedgång – tvärtom.

jonas k : hejsan! sitter å räknar /funderar lite. min portfölj har gått ner med ca 20% om nu kurserna är lika om ca 4 -5år så borde jag väl ha fått igen nedgången om jag får ca 5%/år i utdelning.
Marcus: Hej! Ja, ett antal procents utdelning varje år skapar en hel del avkastning till slut. Kapitalstarka bolag brukar dessutom inte krascha lika hårt som högbelånade.

Jörgen : Många talar sig varma för HM-aktien men tittar man på historisk börsutveckling låt säga de senaste 10 åren så har aktien blivit utklassad av många andra aktier. Din åsikt om denna vurm runt HM?
Marcus: Avkastning är en sak, risk en annan. H&M innebär ganska låg risk, lägre än börsgenomsnittet. Den kommer nästan alltid att få stryk av några av högriskaktierna, samtidigt som den också över tid kommer att utklassa flera högriskaktier.

Krister : Vad tror du om Björn Borg på 6 månaders sikt?
Marcus: Jag vet väl inget om den gamle tennisspelarens privatliv?! 🙂 Jaha, du menar aktien. Hmm, svårt att säga, konsumentsektorn är lite trög just nu men Björn har fortfarande fet plånbok och god utdelning. Ett helt okej val i sektorn.

Berit : Vad är en preferenseaktie?
Marcus: Det är en aktie som har vissa fördelar jämfört med de andra aktierna i samma bolag. Till exempel får du utdelning från preferensaktierna i Balder, men inte från de vanliga basaktierna. Även Sagax har ett sådant upplägg. Annars brukar preferensaktier som ofta kallas för A-aktier normalt bara innebära fler röster på en bolagsstämma.

moderator : Då är det slutchattat för den här gången. Till alla som inte fick sin fråga besvarad: Ny chans kommer nästa fredag samma tid. Trevlig helg!

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera