tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

En aktie att ringa in

Publicerad: 29 oktober 2010, 09:10

I veckans aktiechatt tipsade Marcus Hernhag bland annat om ett norskt investmentbolag, en kosmetikaktie med intressanta kursnivåer samt en aktie som kan vara värd att ringa in.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


moderator: Välkomna till veckans aktiechatt. Marcus är redo vid tangentbordet och vi håller på till klockan 11.

Lena: Hej Marcus Tack för en fantastisk chatt! Istället för att placera i fonder som riktar sig mot indien, kina, latinamerika och kina så tänkte jag satsa på att köpa aktier i svenska bolag om verkar där. Har du några förslag på några sådana bolag eller var jag kan söka information om vilka dessa är?

Marcus: Hej! Bra bolag som säljer, producerar i eller importerar från Asien är exempelvis Nolato, Autoliv, H&M, Clas Ohlson, ABB.

Per Wernersson: Vad tycker du om Aros nu? VD sparkad några dagar sen. Jag är långsiktig men finns anledning till oro?

Marcus: Privata Affärer har fortsatt ett gott öga till Aros. Det blir nog bra på sikt.

carlos: Hej! Jag har en kort fråga? Är det klokt att behålla Eniro aktier som man har köpt för ca. 7kr/st eller ska jag sälja? Tror du att aktien kan ha potencial att stig upp till ca.20kr om ett par år eller är det orialistiskt? Tack för svar på förhand!

Marcus: Hej! Jag tror det är mindre än 10 procents chans att Eniro når 20 kr utan en s.k. sammanläggning av aktier. Den kommande nyemissionen lär späda ut aktiekapitalet och sänka aktien väldigt. Jag skulle inte råda någon att investera i Eniro, men traders och gamblers kan ju alltid chansa om de vill.

Tommy H: Hej! Vad tror du om norska Norwegian air shuttle aktien?

Marcus: Hej, jag har hört att bolaget har LUFT UNDER VINGARNA, men jag har aldrig tittat närmare på varken bolag eller aktie.

Rolf: Hej Marcus ORC backar. Tror du att aktien är värd att ha kvar på ca 1 års sikt?

Marcus: Hej! Det är tveksamt, men chansen finns att de kommer igång under nästa år.

Wilma: hej är nyfiken på var seb rapport mycket sämre än swedbanks vad är skillnaden mellan bankerna Tacksam för svar Wilma

Marcus: Hej! SEB:s rapport var väldigt bra. Kursreaktionen var däremot en besvikelsen. Kortfattat skulle jag säga att det inte är någon enorm skillnad mellan bankernas verksamheter.

christer: Hejsan, En snabb fråga. Är det en tillräcklig riskspridning att inneha 5 st investmentbolag i portföljen? Vilka 5 st skulle du välja?

Marcus: Hej! Ja det räcker. Jag skulle välja Kinnevik, Ratos, och några av Latour, Svolder, Melker S och Öresund.

Inga Karlsson: Hej Marcus! LUPE planerar dela ut 0,2283 Etrion per aktie. TILLFÄLLIG registrering på Sthlmbörsen. Återgår den till Tokyo igen och i såfall hur handlas den då? Klokare att sälja LUPE innan?????

Marcus: Hej! Nä, det är mig veterligen en vanlig sekundärnotering på Stockholmsbörsen för Etrion, inte en tillfällig.

Andreas: Hej Marcus, vad är din magkänsla om Eniro, kommer de fixa vändningen? Min upplevelse var att det är positivt att de erkänner problemen, tar tag i dem och att de ordnat finansieringen. Marknaden verkar tycka annorledes eftersom de rasade 30% idag, vad beror det på? Vad tror du om ortivus, de har börjat hamna på lite mer rimliga nivåer nu, tror du de kan lyfta igen närmsta tiden? mvh andreas

Marcus: Hej! Eniro överlever säkert som bolag, men aktien känns inte särskilt lockande. Ortivus har jag inte koll på.

Andrea: Hej! Vad tänker du på lundin mining, MTG och new wave group? Tack.

Marcus: Hej! Tre spännande aktier, men jag skulle inte kasta mig över någon av dem.

Ebban: Tack för trevliga fredagar med chatten, lär mig mycket! Hur ser du på HQ när de ska noteras på Firth North, aktien har stigit mycket de senaste dagarna. Äger Betsson sälja eller behålla?

Marcus: HQ:s flytt till First North påverkar inte mycket. Aktien borde kosta knappt 2 kr oavsett börs om du frågar mig, men handeln i aktien är kaosartad och det kan gå hur som helst. Om du är det minsta kortsiktig borde du nog hålla fingret på säljknappen i Betsson. Det blir säkert en bra placering på sikt, men kortsiktigt är det mer osäkert. Privat Affärer behåller köprådet på Betsson ett tag till, men de ligger ganska nära riktkursen.

Ring-ring: Doro som backat på sistone (i motsats till rekommendationer) har prcis gjort ett ryck. Men jag hittar inga nyheter. Vilka faktorer driver Doro och hur kan det gå på sikt? Lur? 😉

Marcus: På sikt är Doro en aktie att ringa in. På kort sikt är det aldrig lätt att förstå sig på kursutvecklingen.

Jonas Agrell: Hej Marcus! Har du nån aning om varför Vestas sjunker så mycket? Rapporten var väl inte sämre än förväntningarna?

Marcus: Hej! Vindkraftsbranschen är beroende av subventioner/miljöcertifikat för att vara lönsam och nu när många länder har dålig ekonomi ökar risken för att långsiktiga miljösatsningar ska få minskade medel. Jag har inte läst delsårsrapporten, så det kan finnas nåt där också.

Eliot: Hej Marcus ! Mina aktier i Morphic har gått ned till MINUS 93%. Det krävs en ÖKNING med 4000% för att återfå investerade pengar ! Tror Du att är det möjlig att detta kommer att hända ? Nån gång ? Tack för synpunkter ! Eliot.

Marcus: Hej! Nej, det tror jag aldrig kommer att hända. Nyemissioner och annat har ju spätt ut antalet aktier, och 4000% är svårt även om Morphic skulle bli framgångsrikt.

lel: Tror ni att BioPhausia har någon framtid?

Marcus: Definitivt, men jag undrar om den är särskilt ljus eller framgångsrik. Det är lite bära eller brist nu, de har lagt om kurs för firman flera gånger tidigare.

Kenta: Hejsan! Kan det vara ett köpläge i högriskaktien, Pa Resources nu, före den ”som vanligt” utlovade produktionshöjningen 15000-20000 fat. Denna gång i fjärde kvartalet i år. MVH /Kenta

Marcus: Hej! Om PARE börjar hålla vad de lovar kommer säkert aktien att stiga.

Jonas: Hej! Väldigt ofta ser men nu på köpsidan ”konstiga” volymer när det gäller ordergången på aktier, det handlar oftast om köp 6 st eller 66 st, 666 etc Har det något med den datoriserade handeln som det pratats om mycket på sista tiden?

Marcus: Hej! Jag vet faktiskt inte varför någon skulle vilja köpa 6… Jag gissar det är någon individ som vill ha sig ett speciellt nummer… 🙂 …ett visst antal aktier för skoj skull. Datoriserad handel sysslar troligen med stora volymer för stordriftsfördelarnas skull.

marcus: Hej, Tack för en superbra chat! Är en portfölj med lundbergs, investor, industrivärden, latour och kinnevik en ok riskspridning? Hur många aktier tycker du man maximalt ska ha om man har ett kapital på max 500 000 kr?

Marcus: Hej, tack för berömmet! Du får tillräckligt bra riskspridning med de där aktierna. Någonstans vid 10-15 aktier går nog smärtgränsen, men det hela beror lite på hur många aktier du har tid att följa.

Karin: Hej Marcus! Bure aktien sjunker mycket ! varför? Är sandvik en aktie att behålla?

Marcus: Hej! Bure backar på delårsrapporten, men aktien har gått väldigt starkt innan. Sandvik är en bra aktie har ha i en stigande konjunktur.

Maja: Lästa i veckan i Privata affärer eller på näten någon analytiker som tyckte att Boliden var ointressant, han avslutade med att vill man investera i gruvor finns det bättre alternativ. Kan du ge mig tips på gruvbolag som är bättre än Boliden att investera i ?

Marcus: Just nu när Boliden gått upp en del är det kanske inget fynd, men kommer en rekyl på börsen (i aktien) tycker jag det är något att titta närmare på.

Kristoffer: Det var massa fina rapporter från stora bolag igår och flera köprekommendationer, men samtliga aktier backade kraftigt på börsen. Varför?

Marcus: Placerarna hade nog för höga förväntningar. Kanske är det även en variant av ”buy on rumour, sell on news”.

peter: har en fråga angående hq bank.Ni skriver att dom ingen verksamhet har betyder att det är en skräp aktie.Men om man hade satsat 20000 kr för en vecka sedan hade man haft 40000 kr idag.ganska bra avkastning…vem köper dom här aktier om dom är så kassa???

Marcus: Bolagets egentliga värde är en sak. Spekulation om framgångsrika rättsprocesser som driver upp aktien tillfälligt är en annan sak. Även om man kan ha tur och på kort sikt tjäna pengar på HQ-aktien är det inte värt risken för en vanlig småsparare att försöka sig på.

Martin: Har Bure nått sin topp, dags att dra sig ur? Mvh Martin

Marcus: Om du vill ta hem vinsten och kortsiktigt kapital är det kanske läge. Jag har inte hunnit lusläsa rapporten, men chansen till fortsatt uppgång framöver (när rekylen är över) känns rimlig.

Martin: Hej Marcus!! Jag letar investmentbolag på våra grannländers börser. Har du några tips. Tror du Fingerprint har ngn framtid? Tacksam för svar. Trevlig helg!!

Marcus: Hej! Norska Ganger Rolf är det förslag jag kan komma på nu. Fingerprint överlever nog, men branschen är svår och snabbföränderlig.

Lee: Hej! Hur mycket tror du att HEXA kan stiga? Tack!

Marcus: Hej! Jag tror de kommer att pressas tillfälligt vid nyemission, vilket kan öppna läge för den som vill köpa aktien. Just nu är det en ganska välförtjänt dyr aktie.

Berit: Hej Marcus tack för en trevlig chatt som jag följer varje fredag. Jag har länge tänkt köpa Oriflame som tur var hade jag inte blitt färdig att köpa är det köpläge nu när den rasat så mycket eller ska jag avvakta. MVH Berit

Marcus: Hej! Oriflame är det dags att börja titta närmare på. Tajming är svårt, men kursnivåerna börjar se intressanta ut.

jonas: Hej, Vilka investmentbolag tycker du är mest köpvärda nu och varför.

Marcus: Hej! De investmentbolag som Privata Affärer har köpråd på är Bure och Kinnevik.

Fredrik: Hej Markus! I vilka regioner/branscher tror du det är vettigt att köpa aktiefonder framöver?

Marcus: Hej! Norden och tillväxtmarknader är det jag gillar bäst. Bland branscher känns energi bra långsiktigt.

Erik Fransson: Hej Marcus , Vad tror du om Aspiro…behålla,sälja eller rent av köpa? Mvh erik

Marcus: Hej! Aspiros utveckling är lite svår att förstå och förutsäga. Tekniktung verksamhet i en snabbföränderlig bransch, det medför stora risker. Ingen nybörjaraktie, precis.

Jan: Undrar att om det värt att köpa aktie av Catena eller Connecta? Skule du kunna tipsa att köpa någon aktie som ger bara vinst i kort sikt eftersom nu är det flesta aktievärde ligger hög?

Marcus: Connecta är en aktie PA rekommenderar just nu.

moderator: Nu är tiden tyvärr slut. Tack för alla bra frågor! Tyvärr hann Marcus inte besvara alla men han återkommer som vanligt nästa fredag kl 10.

PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera