torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Elbilarna premieras

Publicerad: 28 maj 2008, 09:29

El är bättre än etanol, det är regeringens nya strategi när det gäller miljöbilar. Budskapet kommer från en rapport som presenterades av regeringens Globaliseringsråd på onsdagen.


Marcus Hernhag

MA

Magnus Alfredsson


Det finns all anledning att lystra till de nya tongångarna eftersom fem ministrar sitter med i Globaliseringsrådet, bland annat forskningsminister Lars Leijonborg som är rådets ordförande.

– Vi kan inte se att vi som nation någonsin kommer att ångra att vi skulle bli ett pionjärland för elbilar, säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Tidigare har regeringen velat hålla sig neutral när det gäller miljöbilstekniken, men nu föreslår Globaliseringsrådet att man ska få dubbelt så mycket pengar i miljöbilspremie om man köper en elbil i stället för en annan miljöbil, alltså 20 000 kr i stället för 10 000 kr.

– Vi har ju en känsla av att man har pratat om elbilar hur länge som helst och ska det bli ett paradigmskifte, att människor tror på det här och ändrar sitt beteende och börjar köpa elbilar, så behövs det nog en extra morot som är rejäl och då har vi föreslagit det här, säger Lars Leijonborg till Ekot.

Omställningen till elbilar kommer att ta lång tid och kosta stora summor, men det mesta tyder på att riktningen nu är utstakad. Förutom Leijonborg sitter även näringsminister Maud Olofsson, utrikesminister Carl Bildt, finansmarknadsminister Mats Odell och arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin med i Globaliseringsrådet.

Rådets klara ställningstagande för elbilar verkar därför redan vara väl förankrat i regeringen.

AGNETHA BÄCKSTRÖM, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera