söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

ECB: Ingen räntesänkning men ökade tillgångssköp

Publicerad: 12 mars 2020, 12:51

Foto: istockphoto

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade.


Nyhetsbyrån Direkt


Styrräntan – lägsta anbudsräntan vid refinansieringsförfarandet – ligger därmed kvar på 0,00 procent. Depositräntan lämnades oförändrad på -0,50 procent.

Det meddelade ECB vid en telefonkonferens.

I Bloomberg News enkät väntade sig 34 av 57 bedömare att ECB skulle lämna depositräntan med oförändrad på -0,50 procent, medan 23 väntade en sänkning med 10 punkter till -0,60 procent.

Refinansieringsräntan ändrades senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 5 punkter till 0,00 procent. Depositräntan ändrades senast den 12 september 2019, då den sänktes med 10 punkter till -0,50 procent.

ECB inför nya långa lån, LTRO, och kommer att öka tillgångsköpen med 120 miljarder euro till slutet av 2020.

EU anpassar instrument

Tillväxtutsikterna har förvärrats av coronaviruset, med tydliga nedåtrisker, och ECB står redo att anpassa alla sina instrument för att nå sitt inflationsmål. Det sade ECB-chefen Christine Lagarde vid en presskonferens efter ECB:s räntebesked på torsdagen.

Hon sade att coronautbrottet har förvärrat tillväxtutsikterna, som redan tidigare hade justerats ned. Utsikterna mot tillväxten är ”tydligt på nedsidan”. På medellång sikt väntas dock en återhämtning. Vad gäller inflationen kommer den troligen att sjunka betydligt de kommande månaderna, men det råder stor osäkerhet om coronavirusets påverkan.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera