onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Drygt 12 000 föräldrar kan söka jämställdhetsbonus

Publicerad: 10 februari 2010, 08:19

Försäkringskassan har i dagarna skickat ut brev till drygt 12 000 föräldrar som har delat lika på föräldrapenningen så att de har möjlighet att söka jämställdhetsbonus.

Ämnen i artikeln:

Föräldraledighet

AB

Anna Blomén


Försäkringskassan sammanställer årligen uttaget av föräldrapenning och skickar automatiskt ut ansökningsblanketter till de föräldrar som blir berättigade till minst en bonusdag. Ansökan ska vara inkommen till Försäkringskassan senast 1 mars.

Det är de föräldrar som har gemensam vårdnad om ett barn som har rätt till jämställdhetsbonus. Barnet ska vara fött efter den 30 juni 2008. Jämställdhets¬bonus lämnas även för adopterade barn där föräldern fått barnet i sin vård efter 30 juni 2008.

Jämställdhetsbonus ges till den förälder som vid slutet av det år som bonusen avser har tagit ut flest föräldrapenningdagar. För att få jämställdhetsbonus måste båda föräldrarna ha tagit ut minst 60 föräldrapenningdagar var.

Som mest kan man få 100 kronor per dag i jämställdhetsbonus, eller totalt 13 500 kronor om man delat lika på föräldrapenningen.

Föräldern får jämställdhetsbonusen insatt på sitt skattekonto.

– Bonusen är en jämställdhetsåtgärd tänkt att uppmuntra föräldrar att i högre utsträckning dela på föräldrapenningdagarna. Den har också till syfte att öka jämställdheten på arbetsmarknaden, säger Ann Eva Askensten, verksamhetsområdeschef.

– Bonusen gäller för barn födda från 1 juli 2008, så det är ännu lite för tidigt att säga om den har haft någon inverkan på uttaget, säger Ann Eva Askensten.

Av de föräldrapenningdagar (oavsett barnets ålder) som togs ut under 2009 så togs 77,7 procent ut av kvinnor och 22,3 procent ut av män.

Fakta

– Jämställdhetsbonus gäller barn födda eller adopterade efter 30 juni 2008
– Föräldrarna måste ha gemensam vårdnad om barnet
– Båda föräldrarna måste ha tagit ut minst 60 föräldrapenningdagar var
– Bonusen beräknas i efterhand och sätts in på förälderns skattekonto
– Försäkringskassan sänder ut ansökningsblanketten till den förälder som kan ansöka om bonus.
– Den förälder som har tagit ut flest dagar totalt med föräldrapenning under ett kalenderår får jämställdhetsbonus om han eller hon arbetar när den andra föräldern tar ut föräldrapenning
– Om man som familj vill få maximalt antal bonusdagar, ska man dela exakt lika på de så kallade sjukpenningnivådagarna som berättigar till jämställdhetsbonus. Dessa är de 270 föräldrapenningdagarna som återstår efter det att båda föräldrarna tagit ut 60 dagar var.
– Då kan bonusen som mest bli 13 500 kronor.

PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera