Nyheter
Driva eget utan firma
Publicerad: 21 augusti 2014, 11:54
Foto: Istockphoto
Egenanställning är ett snabbt växande fenomen på arbetsmarknaden. Allt fler väljer att utnyttja möjligheten att fakturera utan att starta eget företag.
CF
Christer Fälldin
Egenanställningsföretagen växer som svampar ur jorden och har nu till och med en egen branschorganisation, Egenanställningsföretagens Branschorganisation, med nio medlemsföretag. Totalt finns mellan 40 och 50 företag som erbjuder egenanställning.
Företagen kallas ibland även för faktureringsbolag, eftersom affärsidén bland annat är att låta A-skattare fakturera sina tillfälliga – eller varaktiga – uppdrag via bolaget.
Bolaget tar ut provision
Det är egenanställningsföretaget som har F-skatt och avtalet med frilansarens uppdragsgivare, och därför också fakturerar, betalar skatter och sociala avgifter.
Att utnyttja egenanställningsföretagens tjänster är förstås inte gratis. Innan du får ut din lön drar bolagen av sin provision.
Men egenanställningsföretaget sköter också all administration med försäkringar, samt betalar även ut sjuklön.
– Samtliga medlemsföretag i Egenanställningsföretagens Branschorganisation tillämpar dess normer och definition som innebär att egenanställda omfattas som lägst av ett försäkringsskydd motsvarande kollektivavtalens, säger ordförande Stephen Schad som också är vd i Frilans Finans.
Slipp starta eget
En egenanställning är ett sätt att komma in på arbetsmarknaden. Det gäller både dem som inte har ett fast jobb eller inte kan eller vill starta eget.
Inte minst för entreprenörer med affärsidéer i en tidig fas kan egenanställning vara ett bra och tryggt alternativ att utveckla en verksamhet.
Många egenanställda går vidare och startar eget efter en tid då de med mindre ansvar kunnat testa om idéerna burit. Skälet till det är att du kan vara egenanställd även om du har en annan fast anställning.
Lämpligt för arbetslösa
Även arbetslösa kan med hjälp av egenanställning hitta en väg till arbetsmarknaden. Det har bland annat det senaste tillskottet av egenanställningsföretag tagit fasta på.
– Vi är en privat arbetsförmedlare och erbjuder inte bara egenanställning utan även hjälp att hitta arbete eller praktik, samt rekryteringshjälp för företag, säger Anders Gummesson, verksamhetschef SE Worknet.
Egenanställningsföretagen anser att reglerna för egenanställning fortfarande är snåriga och otydliga. I somras skrev Stephen Schad tillsammans med Gunvor G. Ericson, Miljöpartiet, i en debattartikel om egenanställningens potential som publicerades i flera tidningar:
”Det finns en stor arbetsmarknadspolitisk potential i egenanställning, men för att den ska tillvaratas fullt ut får det inte råda några tvivel om att egenanställda har rätt till a-kassa om man är arbetslös på hel- eller deltid. I dag är reglerna snåriga och otydliga, och många tror felaktigt att de kommer att förlora sin a-kassa om de tar ett uppdrag som egenanställd. Konsekvensen kan bli att en arbetslös inte vågar ta uppdrag som inte är på heltid.”