torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dramatiskt slut på börsveckan

Publicerad: 7 maj 2010, 17:16

Stockholmsbörsen såg på fredagen ut att gå mot en viss stabilisering efter veckans kraftiga nedgångar. Men under eftermiddagen tilltog säljtrycket och börsen stängde med ett praktfall, trots en återhämtning mot slutet.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

”Jag tror många har bankkrisen 2008 i färskt minne och då såg man hur snabbt och djupt marknaden kunde gå. Folk är väldigt snabba med att nu dra ner sina risker i och med att osäkerheten kring skuldkrisen i Sydeuropa är så stor”, sade en aktieanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

”Det handlar om väldigt stora volymer som säljs nu när köparna kryper undan. Att det är fredagseftermiddag gör inte saken bättre”, sade aktieanalytikern.

Som lägst var OMXS30-index nere på 929. Slutnoteringen blev 944, en nedgång med 3,3 procent. Handelsaktiviteten uppgick till hela 36 miljarder kronor, med Ericsson som dagens mest handlade aktie.

Nedgången i Stockholm och Europa späddes på av att USA-börserna öppnade ned, trots att det som såg ut att bli veckans huvudsiffra blev en positiv överraskning, den amerikanska sysselsättningen. Strax före stängning i Stockholm hade tendensen stabiliserats något i USA.

Investerarnas nervositet på fredagen speglades också tydligt i VIX-index som på en halvtimme under eftermiddagen steg med hela 10 punkter. Mot slutet av dagen låg noteringen nära 40 för riskaptitmätaren.

”Det känns väldigt panikartat. I botten handlar oron om att problematiken i Grekland ska sprida sig till andra länder i Europa, som Spanien. Spanien är ju en väsentligt större ekonomi”, sade aktieanalytikern.

Kring Grekland var beskeden en knivsudd positiva. Flera nationella parlament i EMU-området gav sina medtyckanden till lånet på 110 miljarder euro till landet, inklusive Tyskland. Men det hjälpte inte för att lätta på nervositeten och tongivande röster höjs nu om att landet kommer att göra en default.

”Om man ser till siffrorna ser det ut som att det kan bli en default på sikt. Med EU-paketet får landet en respit. Men det är svårt att få ihop matematiken när skuldberget är så stort”, sade aktieanalytikern.

Ericsson var genomgående under press och aktien tappade 3 procent till 76:95 kronor. Ett par analyshus upprepade sina undervikt-rekommendationer för aktien, däribland JP Morgon. Analyshuset sänkte även sin riktkurs på aktien till 72 kronor från 77 kronor.

Dagens mest sålda sektor blev råvaror och i synnerhet oljebolagen. PA Resourses blev fredagens stora förlorare inom sektorn, ned hela 13 procent till 14:60 kronor. Bolaget gör en företrädesemission på 1,8 miljarder kronor, som är helt garanterad.

Tendensen inom banksektorn var blandad under dagen och Nordea stretade emot nedgångarna på börsen. Handlare hänvisade till att aktien utvecklats svagt den senaste tiden och ses som något mer defensiv än övriga banker. Aktien slutade drygt 2 procent lägre på 60:30 kronor.

Bland övriga tungviktarbolagen låg nedgångarna på 2-5 procent. ABB klarade sig hyfsat inom verkstad. Aktien slutade 1,4 procent lägre på 136:50 kronor efter att ING inlett bevakning av aktien med en köprekommendation.

Skanska utvecklades som börsen efter att ha rapporterat för det första kvartalet. Resultatet justerat för vissa positiva engångsposter, blev sämre än väntat, liksom orderingång och intäkter.

Nyhetsbyrån Direkt

Direkt publicerat:2010-05-07 13:08:59

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera