lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ditt leende räddar Sveriges ekonomi

Publicerad: 21 maj 2008, 09:27

Det är högkonjunktur i konungariket Sverige. Men dysterkvistarna blir allt fler och de sura minerna smittar lätt av sig. Nu hänger Sveriges ekonomi på ditt humör.
Privata Affärers Jonas Ohlin analyserar svensk konjunktur ur ett humörperspektiv.


JO

Jonas Ohlin


Le stort mot alla du träffar på stan och din glädje sprider sig från ansikte till ansikte. I parken, på din arbetsplats eller i väntan på bussen – överallt smittar känslorna av sig. En solig dag i maj ler hela Sverige och glädjen spirar från norr till söder. Tyvärr verkar den ekonomiska situationen vara på väg åt motsatt håll.

Rapport efter rapport visar att försiktigheten och oron för sämre tider sprider sig och när pessimismen breder ut sig finns risken att de sura ekonomiska minerna riskerar att spridas över hela ekonomin.

Men det är inte lika surt överallt. Herre på den svenska konjunkturtäppan är statliga konjunkturinstitutet. I deras senaste barometer pekar fortfarande de flesta pilarna upp mot skyn. Både tillverkning, bygg och handel konstaterar att konjunkturen är het. Men en sektor surar: hushållen. Glädje i näringslivet men Svensson tror inte längre på ekonomin.

Att hushållen oroar sig för sin ekonomiska situation gör att vi sparar mer och konsumerar mindre. Handlar vi mindre så säljer företagen sämre och tillväxten sjunker. Företag som går dåligt tenderar att skära ner på personal och arbetslösheten stiger. De sura minerna sprider sig och oron bland hushållen ökar ytterligare. En dyster spiral som kallas lågkonjunktur.

Men upp med mungiporna – än så länge är det bara hushållen, alltså du och jag och alla vi träffar på stan som börjat oroa sig för ekonomin. Le stort mot alla du möter och se om vi kan få vårglädjen att hålla igång den goda konjunkturen ett tag till.

JONAS OHLIN, PRIVATA AFFÄRER

Håll koll på konjunkturen:

www.konj.se

Enligt en undersökning från Skop blir de svenska hushållen allt mer pessimistiska om Sveriges ekonomi och fler hushåll befarar att den egna ekonomin ska försämras.

En annan undersökning från SBAB visar att allt färre tror på aktier och allt fler letar efter säkrare placeringsalternativ. Dessutom lägger allt fler pengar på hög i skydd mot sämre tider.

En tredje undersökning, denna signerad Riksgälden och Synovate, visar också att pessimismen kring Sveriges ekonomi breder ut sig. De hävdar dock att de under 30 år är mer optimistiska än de äldre.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera