Nyheter
Det okända sättet att reklamera kortköp
Publicerad: 27 februari 2014, 09:18
Foto: Claudio Bresciani /TT
Den som betalat med kreditkort har ett extra konsumentskydd genom konsumentkreditlagen. Men även den som använt ett vanligt betalkort kan få hjälp av sin bank om något strular med varan eller tjänsten. Så här gör du.
CF
Christer Fälldin
Konsument Europa, en fristående del av Konsumentverket, har nyligen hjälpt en konsument att få tillbaka 8 000 euro efter att denne ansett sig lurad i en timeshare-affär (andelsboende i en semesterklubb) med ett bolag i Spanien.
Med hjälp av konsumentens bank via Visas tvistlösningsorgan (Visa Arbitration Committee) fick konsumenten tillbaka alla pengarna, trots att han hade betalat med ett vanlig bankkort.
– Det tog några månader, men när väl Visa hade fattat sitt beslut och meddelat det till motpartens bank i Spanien, satt pengarna på den svenske konsumentens konto efter bara några dagar, säger Magnus Adell, juridisk rådgivare på Konsument Europa.
Konsumentkreditlagen säger att du som konsument kan ställa samma krav på kreditgivaren som mot säljaren. Det innebär till exempel att om varan du beställt på nätet inte dyker upp eller om företaget går i konkurs kan du reklamera köpet hos kortutgivaren. Men det gäller alltså bara kreditkort.
Dokumentation avgörande
Men faktum är att det numera också går att få hjälp av kortutgivaren även om du betalat med ett vanligt bankkort där pengarna dras direkt från kontot. Det är dock avgörande att du själv dokumenterar och förbereder ärendet innan du kontaktar banken. Du måste själv visa att du har gjort allt som stått i din makt att få säljaren att rätta sig efter avtalet.
Det hade den här konsumenten gjort, vilket i sin tur gjorde att dennes bank satte igång ärendet och skickade en begäran till motpartens bank att pengarna skulle återföras.
– Motparten säger nästan undantagslöst nej vid sådana förfrågningar, så konsumentens bank skickade begäran vidare till Visas tvistlösningsorgan. Efter en handläggning på ett par månader beslutade Visa att den svenske konsumenten hade rätt, säger han.
Bankens hjälp blev lösningen
När Visa sedan uppmanade motpartens bank att betala tillbaka till den svenske konsumenten, då satt pengarna på kontot inom några dagar.
– Konsumenten fick i detta fall väldigt bra hjälp av sin bank och det blev lösningen på ett annars hopplöst ärende.
För att kortreklamationen ska lyckas krävs det en rättslig grund för återbetalningen, till exempel om du handlat med bankkort men inte fått varan, eller om den är trasig när du får den och säljaren vägrar avhjälpa felet. Det är ungefär samma tillvägagångssätt som om du köper en flygbiljett, men flygbolaget går i konkurs.
Sju tips för att få rätt
Så här gör du om du ska kräva tillbaka pengar från en transaktion som du har gjort med ditt betalkort:
1: Spara alltid all dokumentation kring köpet.
2: Försök alltid lösa problemet själv skriftligen med säljaren om problem uppstår.
3: Om säljaren inte svarar eller vägrar hjälpa till att lösa problemet kan du prova att ta hjälp av din bank.
4: Begäran om hjälp till banken, kortreklamationen, ska alltid göras skriftligt och det är mycket viktigt att du skickar med allt underlag och kan visa att du själv försökt lösa problemet först.
5: Bankens möjligheter att hjälpa till beror till mycket stor del på din kortreklamation och ditt underlag. Var därför noga med att ge banken så bra underlag som möjligt.
6: Kontakta en konsumentrådgivare när du förbereder underlaget till banken, så att det blir så bra som möjligt.
7: Vänta inte om problem uppstår. Det finns tidsgränser som begränsar bankens möjligheter att hjälpa dig.