onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Det blir ett ljust 2009 – om du har jobbet kvar

Publicerad: 4 december 2008, 13:02

Det är lätt att ryckas med i den mörka stämningen där varslen kommer i en strid ström. Men för den som sitter säkert på sitt jobb kan 2009 bli ett mycket ljust år.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Först och främst är det inkomsten. Den reala inkomsten, köpkraften, kommer att öka 2009 för de allra flesta. Först är det de nya skattesänkningarna som ger mer i plånboken. Dessutom är det löneökningar som också fyller på plånboken. För pensionärerna blir det också ökningar av pensionerna 2009 samt särskilda skattesänkningar. Beräkningar, bland annat från Swedbanks Institut för Privatekonomi, visar att pensionärerna som grupp får ett bra tillskott till ekonomin 2009 jämfört med tidigare år.

Även studenterna kan få en liten, liten ökning eftersom studiemedel beräknas utifrån föregående års inflation. Och i tider av sjunkande inflation kan det därmed bli lite över.

Inflationen sjunker just nu kraftigt. Det innebär att de pengar vi får behåller stor del av sin köpkraft när priserna inte stiger på samma sätt som under 2008. Bland annat kan vi vänta lägre matpriser när nu världsmarknadspriserna på råvaror går ner. Dessutom sjunker oljepriset och andra energipriser även om det också blir en lite skatteökning.

Bostadskostnaderna påverkas också 2009. Räntorna är på väg ner och Riksbankens rekordsänkning, som tillkännagavs på torsdagen, ger en ytterligare skjuts. Det ger oss bland annat lägre rörliga bolån. Men det påverkar även hyrorna. Eftersom fastighetsägarna får lägre kostnader kan vi räkna med måttliga hyreshöjningar.

Den stora skillnaden i ekonomin 2009 handlar om jobben. Den som går från arbete till arbetslöshet får inte bara en sänkt inkomst. I praktiken försvinner minst en månadslön eftersom det tar en månad eller mer innan den första utbetalningen från a-kassan kommer. Även den som tvingas till en längre sjukskrivning eller får sjuk- eller aktivitetsersättning får givetvis också en sämre ekonomi.

Med tanke på läget på arbetsmarknaden är det viktigare än på många år och absolut nödvändigt för alla att ha minst en månadslön, efter skatt, sparat. Jag är medveten om att det finns många som tycker att det är omöjligt. Men gör du så gott du kan. Ett sätt kan vara att ta mellanskillnaden mellan det du får ut efter skatt 2009 och det du fick 2008 och sätta av det på ett konto. Ett annat sätt är att vara återhållsammare med pengarna i jul.

Samtidigt är jag medveten om att det råd jag ger må vara bra för den enskilde men det är definitivt inte bra för Sveriges ekonomi.

För vad som behövs nu är att vi fortsätter att handla som tidigare. Drar vi ner på konsumtionen tjänar företagen ännu sämre och då förlorar fler jobben. Då hjälper vi, var och en, alltså till att göra lågkonjunkturen ännu djupare. Möjligt är att regeringen kommer med olika stimulanspaket för att motverka detta. Sänkt moms, höjda barnbidrag och nya ROT-avdrag är några åtgärder som diskuterats. Det skulle i så fall ge en ännu bättre ekonomi för hushållen 2009.

Annika Creutzer, chefredaktör Privata Affärer

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera