onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Deppigt på börsen

Publicerad: 22 juni 2011, 12:35

Efter en negativ öppning fortsatte Stockholmsbörsen nedåt på onsdagen med H&M som sänke.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

ME

Magnus Eriksson


Oro för att den grekiska premiärministern Giorgos Papandreous inte ska lyckas få igenom de åtstramningar som krävs för nya stödutbetalningar sänkte riskaptiten.

”Rädslan för en recession återvänder till marknaderna och problemen kring skuldkrisen sänker humöret. Investerare är osäkra på vad som händer härnäst”, sade Philipp Musil, förvaltare på Semper Constantia Privatbank, till Bloomberg News.

Runt klockan 13.30 var OMXS30 ned 1,4 procent till noteringen 1.077,3. Omsättningen uppgick till 6,7 miljarder kronor.

Euro Stoxx och CAC backade 0,2 procent medan FTSE var ned 0,4 procent. DAX gick mot strömmen och var upp 0,1 procent.

Under natten till onsdagen vann Giorgos Papandreou förtroendeomröstningen i parlamentet. Detta stärkte den nya regeringens chanser att få igenom ett besparingspaket och därmed säkra ytterligare utbetalningar från EU och IMF. Redan under nästa vecka måste ett paket om 78 miljarder euro i budgetförstärkningar antas.

På valutamarknaden noterades euron till 1:438 mot dollarn.

På Stockholmsbörsen var det deppigt under onsdagen och tungviktaren H&M B agerade sänke med en nedgång 2,8 procent till 208:80 kronor.

Under morgonen redovisade bolaget ett resultat före skatt på 5.752 miljoner kronor för det andra kvartalet. Analytikernas genomsnittliga förväntningar var ett resultat före skatt på 5.746 miljoner kronor.

Resultatet blev därmed i linje med förväntningarna, enligt SME Direkts prognossammanställning.

H&M:s bruttovinstmarginal var något lägre än väntat och tyngdes av ökade inköpskostnader.

De analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med ställer sig något frågande till kursreaktionen, men nämner bland annat oron för en tuff klädmarknad det andra halvåret som möjlig orsak.

”Min första reaktion var att det skulle bli lite positivt och jag har faktiskt svårt att förstå vad kursnedgången beror på. Bruttomarginalen var sämre och det kan ha lite med saken att göra. Sedan sade H&M att det är mycket reor på många av deras marknader och många är oroliga för hur det ska se ut nu under andra halvåret när H&M har tuffa jämförelsetal för sin jämförbara försäljning”, säger en analytiker.

Teliasonera tappade 1,1 procent till 45:73 kronor. Credit Suisse har höjt rekommendationen på bolaget till neutral, från underperform.

Tele2 var i vinnartoppen bland OMXS30-bolagen med en uppgång på 3,0 procent till 122:70 kronor. I morgonens marknadsbrev höjde både SEB Enskilda och Morgan Stanley sina rekommendationer på bolaget till köp (behåll) respektive övervikt (jämvikt).

Ericsson B var ned 0,5 procent till 87:95 kronor.

Nokia steg 1,1 procent till 38:93 kronor. Whitman Howard har inlett bevakning av bolaget med rekommendationen köp.

Husqvarna B backade 1,6 procent till 41:43 kronor. Deutsche Bank har sänkt riktkursen på bolaget från 50 till 46 kronor.

Lundin Petroleum var ned 2,2 procent till 79:00 kronor.

I sektorn hade Shamaran Petroleum, som letar olja i irakiska Kurdistan, sin första handelsdag på First North. Från öppningskursen på 6:00 kronor hade aktien vid lunchtid backat till 5:35 kronor.

Transcom föll tungt, med 21,1 procent till 14:20 kronor, efter den vinstvarning som bolaget levererade sent på tisdagseftermiddagen.

Från USA väntar i dag Feds räntebesked och en presskonferens med Fed-chefen Ben Bernanke.

Terminerna för de amerikanska börsindexen, Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq, var ned med mellan 0,2 och 0,3 procent runt lunchtid på onsdagen.

DIREKT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera