tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Den perfekta aktien

Publicerad: 15 november 2010, 07:07

Bolaget gör stora reavinster, har hög direktavkastning och slår långsiktigt index med hästlängder. Här är den perfekta aktien, enligt Privata Affärers Magnus Alfredsson.

Ämnen i artikeln:

Börskommentar

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Vem vill inte hitta den där perfekta aktien som du kan gömma undan i byrålådan och som bara växer och växer och växer.

Dessutom ger den en hyfsad direktavkastning varje år på 4-5 procent och bolaget visar gång efter annan att affärsidén håller, management och organisation visar kontinuitet.

Företaget är förstås Ratos ledd sedan över tio år tillbaka av vd Arne Karlsson. Han fick uppdraget att göra om det gamla tröga investmentbolaget till ett modernt private equity-bolag.

Det innebär ett slags riskkapitalbolag i börsbolagsform där man investerar i noterade och onoterade bolag för att sedan göra en sk exit (försäljning) ett antal år senare.

Framgången mäts naturligtvis i att dessa försäljningar går med rejäl vinst – Ratos har själv ett mål om 20 procents avkastning/år för varje investering.

Facit är att det gått lysande – index har slagits med hästlängder och bolaget kan ganska ofta rapportera om goda affärer som kommer aktieägare till godo.

De senaste fyra månaderna har det verkligen släppt. Först såldes Haglöfs med en reavinst 765 miljoner kr, Sedan en del av Lindab i tisdags med en reavinst på 540 miljoner och igår, torsdag, såldes Camfill med en reavinst på 610 miljoner.

Totalt sett har Ratos sålt 31 bolag sedan 1999 och i snitt haft 28 procents avkastning per år – inte undra på att aktien slagit index.

Naturligtvis är framgångarna hårt knutna till Arne Karlssons VD-period och risken för Ratos är naturligtvis ett framtida avhopp. Samtidigt har investeringsorgansisationen växt och fungerar väl, varför ett framtida VD-skifte inte ska behöva någon katastrof.

Att aktien varit en hit avspeglar sig i det faktum att den betalas med premium på börsen, det vill säga över substansvärdet. Men det har varit ett faktum under många år och aktien har fortsatt att prestera.

Om jag skulle få frågan om vilken aktie som passar bäst för barnbarnen och som inte behöver bevakas särskilt noga skulle jag definitivt föreslå Ratos. Det går inte att komma förbi en historik som är så bra under så lång tid.

MAGNUS ALFREDSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera