söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Delad syn på höjningen hos arbetsmarknadens parter

Publicerad: 9 februari 2023, 11:26

Foto: Fredrik Persson /TT

Åsikterna om torsdagens räntebesked från Riksbanken går isär bland arbetsmarknadens parter. Från arbetsgivarhåll välkomnas beskedet, medan LO är skarpt kritiska. Industriarbetsgivarna anser att Riksbankens räntehöjning är en tydlig, viktig och nödvändig markering och åtgärd för att bromsa inflationen.


Nyhetsbyrån Direkt


”Det här är tufft både för företag och hushåll men det är nödvändigt att ta till alla medel att få ner inflationen nu”, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna, i en kommentar.

Hon pekar på att inflationen är hög och att det är viktigt att Riksbanken är tydlig med att deras fokus är att få tillbaka inflationen till målet.

”Att fortsätta att strama åt penningpolitiken är en markering att så också är fallet. Och därmed kommer också Riksbanken att lyckas”, säger Kerstin Hallsten.

Hon lyfter fram att även företagen drabbas av inflationen. Hon nämner att de under senare år drabbats av ett antal negativa utbudschocker och att det har blivit dyrare att producera. Initialt handlade det om stigande fraktpriser, högre priser på insatsvaror och slutligen rusande energipriser.

”Samhällsekonomin i stort har drabbats tydligt negativt av detta. Det är viktigt att ett högre kostnadstryck inte biter sig fast – att vi inte får en kostnads- och inflationsspiral. Att få ned inflationen kostar, det finns inga genvägar. Att inte fokusera på inflationsmålet kommer i förlängningen att kosta samhället ännu mer”, säger Kerstin Hallsten.

LO-ekonomerna har en helt annan syn och tycker att Riksbanken helt i onödan ”knäcker pressade hushållsekonomier”.

LO:s chefekonom Laura Hartman säger att inflationen i Sverige beror på att det är krig och energikris och att det är omvärldsfaktorer som inte påverkas av att Riksbanken höjer räntan.

”Det betyder i klartext att Riksbanken helt i onödan ökar arbetslösheten i Sverige. Den knäcker i onödan pressade hushållsekonomier. Många, inte minst bland LO-förbundens medlemmar, lever redan på eller över sina marginaler”, säger hon i en kommentar.

Laura Hartman tillägger att LO-ekonomerna under lång tid kritiserat penningpolitiken och att hon noterar att allt fler ekonomer håller med dem.

”Det är djupt beklagligt att Riksbanken inte gjort det än. Jag hoppas att även deras direktion inser att det är nog nu”, säger chefekonomen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera