tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Deklarationerna klara – 700 000 får dela på 6,4 miljarder

Publicerad: 10 augusti 2016, 06:27

Foto: Ivan Arvsäter

Nu börjar Skatteverket betala ut skatteåterbäringen till dem som deklarerade med pappersblanketten. Totalt får drygt 700 000 personer dela på nästan 6,4 miljarder kr, medan 1,6 miljoner personer ska betala kvarskatt på totalt 13,7 miljarder kr. Men den som får tillbaka mindre än 2 000 kr får inte ut pengarna med automatik.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Nästan alla pappersdeklarationer är nu färdigbehandlade och slutskattebeskeden är på väg ut. Den som vill kolla sitt slutskattebesked direkt kan göra det själv genom att logga in på Skatteverkets e-tjänst med hjälp av en e-legitimation.

Samtidigt som slutskattebeskeden skickas betalas även skatteåterbäringen ut. Senast den 12 augusti kommer pengarna på kontot eller blir utbetalda med utbetalningskort. Eftersom de skickas via posten dröjer det en hel vecka innan de kommer till mottagarna.

– Eftersom de allra flesta i Sverige valde att deklarera genom att ringa, sms:a eller göra det via Skatteverkets app eller e-tjänst fick hela 3,7 miljoner personer sin återbäring redan före midsommar. Då betalades totalt 29 miljarder ut, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Personer som får tillbaka mindre än 2 000 kronor och som inte har anmält ett eget bankkonto får inget utbetalningskort per automatik. I stället sätts pengarna in på skattekontot, det konto som varje skattebetalare har hos Skatteverket och där alla in- och utbetalningar av skatt hanteras. Den som ändå vill få sina pengar utbetalda kan enklast begära det via e-tjänsten Skattekonto.

Får du kvarskatt ska den vara inbetald till Skatteverket senast den 14 november.

– En del deklarationer kontrolleras mer ingående och är inte helt färdiggranskade ännu. I de fallen kommer slutskattebesked och eventuell återbetalning så fort utredningen är klar, säger Johan Schauman.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera