söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Danske: Omfattande felhantering av kunders investeringsstrategier

Publicerad: 22 oktober 2020, 11:36

Foto: Shutterstock

Under arbetet med att korrigera tidigare fel i kundärendehantering där banken felaktigt krävt in pengar från kunder, har den renommékrisande banken Danske Bank nu upptäckt tusentals nya fel. Det framgår av ett pressmeddelande på torsdagen.

Ämnen i artikeln:

Danske Bank

Nyhetsbyrån Direkt


Svenskar riskerar likt kunder från övriga Norden vara drabbade av bland annat felaktiga utföranden av överenskomna investeringsstrategier, då det funnits motstridigheter i ett inrapporteringssystem för dessa.

”Detta kan ha lett till antingen lägre eller högre avkastning än vad den överenskomna strategin skulle ha gett”, skriver Danske Bank.

Vissa svenska kunder ska också ha försetts med felaktiga skattedeklarationsuppgifter från Danske Bank, som listar ytterligare ett flertal områden där fel hittats.

Bland annat har upp till 27.000 privat- och företagskunder i de nordiska länderna och Luxemburg fått bristfälliga uppgifter om vinster eller förluster från aktier på grund av brister i underliggande IT-system till nät- och mobilbanken.

Ytterligare punkter på den lista som Danske Bank tillkännager på torsdagen inrymmer att omkring 5.500 främst danska kunder har fått otillräcklig skatteservice avseende utdelningsskatt, vilket lett till betydande förseningar i bearbetning och utbetalning.

Dessutom har upp till 3.000 kunder i affärssegmentet eventuellt inte fått överenskomna rabatter på valutatransaktioner på grund av felregistreringar.

Andra kunder har noterat att villkoren för återbetalning av lån varit utformade med oändliga löptider, då upplupen ränta överstigit den aktuella återbetalningen. Här ska dock felet ha drabbat den i sammanhanget begränsade skaran om 100 kunder.

”I samtliga fall kommer vi snarast möjligt höra av oss till de drabbade kunderna och vi håller regelbunden kontakt med relevanta myndigheter, inklusive den danska finansinspektionen”, skriver Danske Bank.

Banken kommer nu etablera en helt ny central enhet som ska få i uppdrag att i expressfart hitta en transparent lösning för felen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera