tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Danske: Fed väntas sänka till 0 procent

Publicerad: 9 mars 2020, 07:33

Foto: istockphoto

Fed väntas agera mer och sänka styrräntan med ytterligare 100 punkter till 0-0,25 procent inom två månader. Det skriver Danske Bank i ett marknadsbrev på måndagen.


Nyhetsbyrån Direkt


De konstaterar att det är lätt att dras iväg i den nuvarande miljön av ökade risker, men läget är uppenbart bekymmersamt. Antalet virussmittade i USA har över helgen ökat betydligt och andelen döda indikerar att antalet smittade är större än vad officiella data visar.

”Fed kommer nog aldrig att erkänna det, men de har blivit en slav under marknaden och det med rätta”, skriver Danske Bank.

Investerare har redan prisat in mer än 50 punkters sänkning vid mötet den 18 mars, och om de inte lever upp till marknadens förväntningar så kan reaktionen bli mycket negativ, vilket är exakt det som Fed ville undvika genom att sänka med 50 punkter (vid det icke ordinarie mötet den 3 mars).

Fed har inte signalerat så mycket innan de gick in i sin ”blackout period” i lördags. Innan 50-punkterssänkningen tycktes även de mer duvaktiga ledamöterna vara lite avoga till att sänka mer. Vad vi däremot vet är att Fed vid sin ”Fed listens conference” i juni fick veta att penningpolitiken är mer effektiv om Fed agerar ”snabbt och kraftfullt”.

Så allt stödjer fortsatta sänkningar: negativt risksentiment trots 50-punkterssänkning, förhöjd recessionsrisk, allvarligt coronavirusläge i USA, penningpolitiken är inte så ackommoderande som Fed tror, inflationen och inflationsförväntningarna förblir under 2 procent (med lägre oljepriser som drar ned inflationen) och att penningpolitiken är mer effektiv om den agerar snabbt.

Danske Bank tror därför Fed sänker räntan med 100 punkter med start om 50 punkter i mars, även om det kan ske före detta möte. Fed utesluter dock tills vidare negativ ränta.

Fed väntas även stärka sin framåtblickande guidning, och hänvisa till ett behov att hålla styrräntan lägre än vad som normalt skulle krävas. De kan förlänga sina växelköp till tredje kvartalet och repoförfarandet till åtminstone juni.

Om nödvändigt kan de återstarta QE, men det är inte huvudscenariot ännu. Att ge likviditet direkt till icke-banker kommer nog ses som en sista åtgärd.

Mycket är lättrörligt nu och det kan ju inte uteslutas att Fed agerar lite försiktigt eller att coronavirusoron avtar.

”Men just nu bör de, enligt vår uppfattning, fokusera på att undvika att det mycket allvarliga negativa sentimentet utvecklas till en real ekonomisk kris”, skriver Danske Bank.

CME:s Fed watch tool visar på att marknaden nu mer än prisat in en sänkning med 75 punkter vid marsmötet.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera