torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Danske faller 6 procent på nya uppgifter om penningtvätt

Publicerad: 7 september 2018, 11:36

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Danske Bank faller med 6 procent på fredagseftermiddagen sedan Wall Street Journal gått ut med uppgifter om att den sedan tidigare kända penningtvättshärvan i Estland kan omfatta så mycket som 150 miljarder dollar.


Nyhetsbyrån Direkt


Det är betydligt mer omfattande än tidigare uppgifter från banken och från Financial Times, som häromdagen citerade en utredning som banken själv dragit igång.

En stor del av de 150 miljarder dollar ska röra sig om medel från bolag med länkar till Ryssland och före detta Sovjetunionen. Denna summa kan ställas i relation till den samlade inlåningen på omkring 17 miljarder dollar inom hela det estniska banksystemet, fortsätter Wall Street Journal.

Under september ska Danske Bank publicera resultatet av en utredning som den själv initierat. I samband med halvårsrapporten meddelade den danska storbanken att de vinster som uppkommit från transaktioner med koppling till penningtvätt i Estland under åren 2007-2015 ska skänkas till välgörenhet. Då bedömdes vinsten ha varit runt 1,5 miljarder danska kronor.

”Samtliga slutsatser ska dras mot bakgrund av verifierade fakta och inte små delar av information som tagits ur sin kontext. Som vi tidigare har kommunicerat står det klart att problemen har varit större än vi tidigare har antagit”, säger ordföranden Ole Andersen till Wall Street Journal.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera