torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Danske: Därför är tillväxtmarknaderna attraktiva

Publicerad: 4 september 2018, 11:00

Foto: istockphoto

Trumps framfart höjer risken för en ny stor kris på finansmarknaderna som kan innebära slutet på den synkroniserade globala uppgången. Trots det finns det fortsatt stor potential i aktier, framför allt gäller det tillväxtmarknaderna. Det anser Tine Choi, Danske Banks chefsstrateg.


CF

Christer Fälldin


Stora geopolitiska skeenden förmörkar himlen för finansmarknaderna och det finns inga tecken på att det ska ljusna inom en snar framtid. Det är framför allt Donald Trumps och USA:s politik med tullar som ”har potential att försätta hela världsekonomin i en ny recession,” skriver Choi i Danske Bank Quarterly House View som nu publicerats.

När USA stramar åt penningpolitiken och Kina expanderar förstärks den amerikanska dollarn, vilket i sig innebär nya utmaningar för tillväxtmarknadsländerna. Vi befinner oss i en synkroniserad global uppgång, men USA:s politik är ”divergerande”, vilket kan innebära att uppgången inte längre fortsätter att vara global.

Danske Bank tror att det pågående handelskriget har potential att försvaga den globala tillväxten med upp till 0,5 procent under de kommande tolv månaderna, men att denna försvagning inte hotar de senaste årens ekonomiska uppsving.

”Det gör att vi håller fast vid vår övervikt i aktier, specifikt tillväxtmarknadsaktier”, skriver Tine Choi. Hon ser ökade möjligheter till positiva överraskningar på tillväxtmarknaderna – och en ökad risk för negativa överraskningar i USA.

Fed, den amerikanska centralbanken, kan tvingas att öka tempot i de penningpolitiska åtstramningarna som redan inletts. Skälet är att den amerikanska ekonomin nästan aldrig varit starkare än nu. Och den höga ekonomiska tillväxten driver inflationen snabbare än någon kunna förutsäga.

Men det är Kina som resten av världen behöver ha ögonen på, enligt Danske Bank.

”Kina är och förblir ändå landet man ska hålla ett öga på ur ett globalt krisperspektiv och risken har ökat på sistone. Det finns dock goda anledningar att förvänta sig att Kina kan undvika en kris eller i värsta fall skjuta den på framtiden genom en massiv ekonomisk stimulans”, skriver chefsstrategen.

Att Kina kan göra det beror på att landet har ett överskott i de offentliga finanserna samtidigt som statsskulden är relativt begränsad. Det ger en hel del svängrum för fler ekonomiska stimulanser.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera