torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Danske Banks dystra kronprognos

Publicerad: 8 juni 2023, 11:00

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kronan har tappat mot både dollarn och euron den senaste månaden och handlas nära rekordsvaga nivåer. Nu kan en tillfällig återhämtning stå för dörren innan utförslöpan tar vid på nytt, enligt Danske Bank.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Kronan försvagades mot nästan alla valutor i maj, uppmärksammar storbankens valutastrateg Jesper Fjärstedt i en inspelad analys på Danske Banks hemsida.

I förhållande till euron har kronkursen den senaste månaden sjunkit från strax över 11 kronor till omkring 11,70 kronor, enligt växelkursen på torsdagsförmiddagen. En dollar kostade i sin tur runt 10,20 kronor i början av maj, vilket kan jämföras med dagens nivåer kring 10,90 kronor.

Det är nära rekordsvaga noteringar för kronan, påtalar Danske Banks valutastrateg.

”Bakomliggande orsaker kan vara spekulation inför Riksbankens beslut, men även den skakiga fastighetsmarknaden”, säger Jesper Fjärstedt i analysen och syftar på den svenska centralbankens räntebesked den 29 juni.

Oron för tillståndet i fastighetssektorn bland utländska investerare har tidigare lyfts fram som en förklaring till kronans kräftgång på valutamarknaden.

Samtidigt bedömer storbanken att den senaste tidens kronförsvagning är något ”överdriven” och att det därför finns potential för en viss återhämtning i närtid. Glädjen väntas dock bli kortvarig.

”Man ska inte hoppas på allt för mycket, men om det sker en sådan återhämtning ska man passa på att dra nytta av den för därefter tror vi att kronan kommer att fortsätta handlas svagt”, säger Jesper Fjärstedt i analysen.

Danske Bank räknar med att euron handlas över 11 kronor mot kronan under hela 2023 medan dollarn väntas passera samma nivå framåt slutet av året.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera