måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dansk kabinpersonal hotar avbryta sparförhandlingar

Publicerad: 30 december 2008, 08:44

Tonläget mellan det danska kabinfacket och SAS ledning skärps, vilket hotar att sinka förhandlingarna om nya miljardbesparingar.


RY

Rickard Ydrenäs


Det skriver Jyllands-Posten på tisdagen och hänvisar till ett brev från den 22 december som skickats från det danska kabinfacket CAU till SAS ledning.

I brevet beskylls ledningen för svek och bristande respekt. Ledningen uppmanas även ta ansvar för sina felinvesteringar. Verner Lundtoft Jensen, ordförande i CAU, menar att kabinpersonalen på SAS redan har visat på stor samarbetsvillighet men har blivit avvisade.

– Det handlar inte om att vi inte ska bidra till att hjälpa SAS genom krisen. Redan i mas erbjöd vi oss att gå ner 3,5 procent i lön från augusti, men det tackade SAS ledning nej till, säger Verner Lundtoft Jensen till Jyllands-Posten.

”Vi måste kräva att det sker en seriös och märkbar ändring i SAS-ledningens attityd till Cabin Crew, deras problem och deras fackförening. Om det inte sker så är vidare förhandlingar poänglös”, heter det vidare i brevet.

SAS ledning vill inte kommentera det skarpare tonläget, men kommunikationsdirektören Claus Sonberg understryker vikten av nya besparingar.

– Vi menar att vi har haft en bra dialog. Nu noterar vi att retoriken har skärpts, men vi vill inte gå in en polemik om det, för det tjänar inte förhandlingarna på, säger han till tidningen.

Enligt Sydbank är brevet ett kraftigt bakslag i förhandlingarna mellan ledningen och facket.

Att nya besparingar genomförs är av yttersta vikt, eftersom SAS behöver påvisa för Lufthansa eller en annan potentiell köpare att omkostnaderna har sänkts, menar Jacob Pedersen, SAS- analytiker, på Sydbank.

– Det (framgångsrika besparingar) skulle ge en helt annan utgångspunkt för ren försäljning, vilken nog kan är det bästa sättet att säkra ett konkurrensmässigt SAS på längre sikt, säger Jacob Pedersen till Nyhetsbyrån Direkt i Köpenhamn.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera