torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Damberg: Stora uppgiften blir att genomföra budgeten

Publicerad: 30 november 2021, 12:21

Foto: Sören Andersson /TT

Den stora uppgiften är att genomföra den stora budget som vi har lagt på riksdagens bord, på 74 miljarder, för att ta Sverige ut och genom den här pandemin. Det säger den nye finansministern Mikael Damberg i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen. Reformerna i budgeten uppgår till 74 miljarder kronor.


Nyhetsbyrån Direkt


Han lyfter fram att det är ”ett väldigt fokus på att skapa nya jobb”, men också på att stärka välfärden i flera delar, både skolan och sjuk- och äldreomsorgen, men också de delar som handlar om att reparera sjukförsäkringen som haft stora problem de senaste åren.

”Och sen lite längre fram kommer vi att lägga förslag på att förbättra för de sämst ställda pensionärerna, det tror jag är helt nödvändigt att göra för att hålla ihop Sverige”, säger Mikael Damberg.

Han säger att Socialdemokraterna ser fram emot att lyfta frågorna om pensionernas långsiktiga finansiering med de andra partierna i pensionsarbetsgruppen och noterade att andra partier resonerar om detta.

”Vi måste lyfta nivån i pensionssystemet, men de andra partierna har inte orkat fatta de beslut som krävs för att öka inbetalningarna”, säger han.

Den överenskommelse om förbättringar för de sämst ställda pensionärerna som träffats med Vänsterpartiet beräknas kosta omkring 7 miljarder kronor.

”Vi ser ju att vi har det reformutrymmet, vi har utgiftstak som är fastlagda av riksdagen och föreslagits från regeringen. Det blir också intressant att se hur andra partier ställer sig till reformen att förbättra för de sämst ställda pensionärerna”, enligt Mikael Damberg.

Han ser inga större problem med att regeringen ska regera på politik som till en del bestäms av oppositionens budget.

”I huvudsak är det ju Magdalena Anderssons budget som riksdagen tagit ställning till, men några förslag är dåliga tycker jag, som att dra in investeringsstödet till byggandet av hyresbostäder… det är klart att sådana förändringar inte är bra. Men sammantaget gör vi bedömningen att vi kan regera Sverige på den”, säger han.

På en fråga om vilken av regeringens tre prioriteringar som han tror det finns störst förutsättningar att se resultat i före valet om knappt tio månader svarar Mikael Damberg:

”Jag tror att med den budget som nu ligger har vi stora möjligheter att göra enorma investeringar på den gröna sidan för att öka tempot i klimatomställningen, vi har en väldigt stark utveckling på den svenska arbetsmarknaden som budgeten kommer att fortsätta att driva. Tyvärr blir det mindre insatser för de långtidsarbetslösa i den justering som gjordes av budgeten, det beklagar jag. Sen finns det flera förslag på gång inte minst på skolans område för att skapa ordning och reda på skolmarknaden”, sade han.

Damberg ville inte kommentera den kritik som remissinstanser riktat mot regeringens förslag om en riskskatt, utan ville först ta del av remissvaren.

”Det är min första dag på jobbet”, sade han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera