tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dåliga utsikter för 2008 sänker aktien, enligt analytiker

Publicerad: 6 februari 2008, 09:37

SAS bokslut för 2007 och utsikter för 2008 mottas med kalla handen av marknaden, som sänker
aktien med kring 10 procent i förmiddagshandeln på börsen på onsdagen.


SAS-siffrorna var svaga över hela linjen för det fjärde kvartalet, och samtliga verksamhetsområden levererar försämrade resultat för 2007, som bolaget självt beskriver som ett år ”präglat av stora negativa händelser, som påverkat våra kunder, vårt varumärke och våra aktieägare”.

Det enda undantaget bland alla SAS verksamheter är Blue1, som under kvartalet lyckas leverera ett högre resultat, som förklaras av ett förbättrat kostnadsläge och gynnsamma jämförelsetal.

”De här var definitivt en svag rapport”, sammanfattar en analytiker som Nyhetsbyrån Direkt har talat med. Men flera analytiker understryker även det faktum att Spanair redovisats som en avvecklad verksamhet, vilket gör att jämförelsen mellan bokslutet och marknadens konsensusprognoser blir skev.

”Det gör att siffrorna i rapporten inte riktigt är jämförbara med marknadens förväntningar”, säger en
analytiker, som ändå menar att rapporten överlag var svag. En av nyheterna i bokslutet var att SAS gör en nedskrivning på 300 miljoner kronor för försäljningen av Spanair och Aerolineas de Balears, ”baserat på erhållna indikativa bud”.

Det här menar analytiker tyder på att den prislapp som marknaden siktat på för Spanair, 4-5 miljarder kronor, sannolikt kommer att behöva revideras ned. En analytiker vill inte göra någon exakt prognos, men säger att ”priset bör definitivt sänkas”. Ytterligare en negativ punkt i bokslutsprotokollet är
att bolaget har missat den egna prognosen för kostnadsprogrammet 2011 i det fjärde kvartalet.
Bolagets eget mål var att 33 procent av besparingarna skulle vara tagna under det fjärde kvartalet, men man nådde bara upp till 25 procent.

Andra saker som analytikerkåren fastnat för är SAS utsikter för 2008, som beskrivs som försiktiga.
”Ledningens fokus är att även under 2008 fortsätta implementera Strategi 2011 samt att vidta ytterligare åtgärder, beroende på den väntade nedgången i konjunkturen”, heter det i bokslutet.

Mer konkret kommer effekter från Dash-problemen att spilla över på 2008, då resultatet kommer att belastas med 700-800 miljoner kronor. ”Det här är något mer än jag räknat med”, säger en analytiker.

En annan analytiker påpekar att få positiva triggers nu finns för SAS-aktien, med tanke på bokslutet och på utsikterna för 2008.

”Det beror främst på att ekonomin saktar in, vilket kommer att påverka passagerartillväxten. Dessutom är Strategi 2011 försenat”, säger han. Analytikern kommer nu att sänka sin köprekommendation och tror att flera analytiker kollegor kommer att följa efter med sänkningar.

När Nyhetsbyrån Direkt frågar en analytiker om inte några ljuspunkter finns för flygbolaget för 2008 blir svaret: ”Nej, det kan jag inte se i nuläget”, säger han. Senast betalt på Stockholmsbörsen för SAS-aktien är 56 kronor, en nedgång på 9 procent jämfört med tisdagens stängning. Det senaste kvartalet har SAS värde på börsen nästan halverats.

(Nyhetsbyrån Direkt)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera