lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chevrons vd: Väsvärldens regeringar har förvärrat energimarknaden

Publicerad: 13 oktober 2022, 07:14

Foto: Caroline Brehman /EPA-TT

Västerländska regeringar har förvärrat det globala läget för energi och gas genom sina klimatsatsningar som kommer göra energimarknaderna "mer volatila, mer oförutsägbara och mer kaotiska". Det säger amerikanska oljejätten Chevrons vd Mike Wirth i en intervju med Financial Times.


Nyhetsbyrån Direkt


För tidiga satsningar på en övergång till hållbara energilösningar har lett till oönskade följder, till exempel osäkerhet kring tillgång.

Han pekar på att regeringar måste ha ”ärliga samtal” om storleken på utmaningen efter 20 år av tunga investeringar i hållbar energi och det faktum att fossila bränslen trots det fortfarande står för omkring 80 procent av efterfrågan.

”Samtalen (kring energi) i den utvecklade världen har lutat mot klimat och tagit prisnivåer och säkerhet för givet”, säger han.

”Verkligheten är fortfarande att (fossila bränslen) är det som styr världen i dag. Det kommer styra världen i morgon, och om fem år, om tio år och om 20 år”, säger han.

Även om Rysslands invasion av Ukraina har fått priserna att skjuta i höjden så ligger orsaken till det nuvarande läget längre bak i tiden. Invasionen kom efter flera år av för låga investeringar i nytt oljeutbud och årliga investeringar i nya olje- och gasprojekt ligger nu på omkring hälften av nivåerna som syntes innan pandemin, även om efterfrågan på energi har fortsatt att stiga.

Chevron står för omkring 2 procent av världens oljeproduktion.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera