måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Chefsstrategen: Fokusera på tillväxtmarknadsobligationer

Publicerad: 15 maj 2017, 13:10

Det finns begränsade möjligheter till avkastning när det gäller företagsobligationer och high yield. Satsa i stället på tillväxtmarknadsobligationer.


CF

Christer Fälldin


En amerikansk undersökning visar att amerikanska banker delvis sänker kraven för utlåning, medan inga för närvarande skärper kraven. Eftersom kreditförutsättningarna förbättras minskar konkursrisken. Slutsatsen är ändå inte att man ska satsa på företagsobligationer, anser Michael Livijn, Nordeas chefsstrateg.

– Vi rekommenderar i stället att övervikta tillväxtmarknadsobligationer. Där kan man få en hygglig ränta till rimlig risk i nuläget. Tillväxtländerna har de senaste åren haft en hel del motvind och tillväxtskillnaden mot väst har minskat. Just detta faktum, att dessa länder växer snabbare än de mogna ekonomierna, har historiskt varit en drivkraft för de internationella kapitalflödena som tenderar att söka sig till områden som utvecklas bäst, säger han.

Nu stiger tillväxten snabbare än i väst igen, menar Michael Livijn och tillägger att Nordea räknar med att mer kapital strömmar till dessa marknader framöver. Riskerna i form av ansträngda statsfinanser och negativa handelsbalanser har minskat samtidigt som retoriken från president Trump svalnat betydligt vad gäller tullar och handelshinder.

– Förutsättningarna för denna typ av obligationer är därmed goda och vi rekommenderar en övervikt. Det gäller både obligationer i hårdvaluta och i lokal valuta. De senare har en något högre risk, men får vi rätt i vårt scenario kommer man att få en extra skjuts även från valutan, säger Michael Livijn.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera