torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Capital Economics: Stram penningpolitik från ECB trots recession

Publicerad: 29 mars 2023, 05:03

Foto: Shutterstock

Ekonomin i euroområdet kommer troligen att prestera sämre än prognoserna och sannolikheten för en recession är större än sannolikheten att ekonomin undviker en recession. Förutsatt att den pågående bankkrisen inte förvärras så lär ECB att höja och behålla räntor på en högre nivå än vad marknaden i nuläget prisar in. Det skriver Capital Economics i ett kundbrev på tisdagskvällen.


Nyhetsbyrån Direkt


De dystra ekonomiska utsikterna kommer främst från stramare penningpolitik, ökade krav på bankernas utlåningsvillkor och minskad hushållskonsumtion.

”Vi tror det är osannolikt att problemen inom den globala banksektorn kommer att bli uthållig eller att det leder till en ordentlig bankkris i Europa. Trots det kommer oroligheterna att bidra till stramare finansiella förhållanden än normalt”, skriver Capital Economics.

Konsumentpriserna (HICP) väntas öka med 5,8 procent för 2023, 2,5 procent för 2024 och 1,8 procent för 2025, enligt Capital Economics prognoser.

”Huvudinflationen kommer att dämpas kraftigt då bidraget från tidigare ökningar av energi och livsmedel faller från årstakten (YoY). Men kärninflationen kommer inte att dämpas lika snabbt, främst på grund av den fortsatt starka arbetsmarknaden”, skriver Capital Economics.

Räntetoppen prognostiseras till 4 procent i mitten av 2023, i slutet av 2025 kommer dock räntan ha minskat till den neutrala nivån på cirka 2 procent. När ECB börjar med räntesänkningar, som Capital Economics tror sker under 2024, kommer det att gå snabbare än vad de flesta tror i dagsläget.

Capital Economics prognoser pekar mot en oförändrad BNP-tillväxt under 2023 och 2024 för euroområdet, 2025 räknar de med att BNP ökar med 1,3 procent.

”Den stora bilden är att vi tror att ekonomin i euroområdet kommer att prestera väldigt dåligt under de närmsta åren, med en trolig recession i år”, fortsätter de.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera