söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Budet på Capio: ”Samgående bästa lösningen”

Publicerad: 13 juli 2018, 12:38

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En process med Capio inleddes efter att det stod klart att strukturella åtgärder var aktuella, dock har den gått allt för långsamt vilket föranlett Ramsay General de Santé (RSdG) att lägga ett bud på hela Capio.


Nyhetsbyrån Direkt


Det framhåller Pascal Roche som är vd på Ramsay General de Santé i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi har diskuterat med styrelsen sedan i juni, men vi tycker att processen har gått allt för långsamt. Vi har kommit fram till att ett samgående med Ramsay Santé de General är den bästa lösningen”, säger Pascal Roche och fortsätter.

”Storlek blir att allt viktigare för att kunna bli mer lönsamma och höja kvaliteten på vården”.

Syftet med ett förvärva av Capio är att skapa en paneuropeisk sjukhusgrupp och på så sätt förbättra båda kvalitet och effektivitet.

”Genom att finnas i fler länder har vi goda möjligheter att förbättra lönsamheten” säger Pascal Roche.

Ramsay General de Santé är den största privata sjukhusgruppen i Frankrike med ambition att växa sin verksamhet och bli en global aktör inom privat sjukvård. Bolaget har sitt huvudkontor i Paris, handlas på Euronext, men ägs till mer än hälften av Ramsay Health Care. Ramsay, som hör hemma i Australien, köpte franska General de Santé 2014.

Det finns fler orsaker ligger bakom att Ramsay General de Santé valt att lägga ett bud.

”Capio har hög kvalitet på sin verksamhet i Norden, vi vill öka investeringarna och samtidigt lära oss mer kring digitalisering vilket vi kan sedan kan implementera i resten av verksamheten”, säger Pascal Roche.

Bolaget ser även Capios tyska verksamhet som en bra inkörsport.

”Det skulle det vara en bra start för oss att få tillgång till den tyska verksamheten och sedan göra fler investeringar och bygga vidare på den marknaden”, säger Pascal Roche.

Budet har dock fått ett ljummet mottagande av marknaden som valde att handla upp aktien över budkursen på 48:50 kronor under fredagen till 52:00. Ett agerande som indikerar att budet är lågt och att ytterligare budgivare kan tillkomma. Sedan Capio återvände till börsen i juni 2015 har kursutvecklingen varit svag jämfört med börsens som helhet. OMXSPI har stigit med 14 procent jämfört med Capio som gått upp med 5,5 procent under samma period.

”Vårt bud är attraktivt för Capios aktieägare. Det medför en premie på 27 procent jämfört med snittet 30 dagar innan Capio gick ut med att de var öppna för strukturella förändringar” säger Pascal Roche.

Men inte heller styrelsen i Capio tycker att detta är ett attraktivt bud för sina aktieägare och har därför avvisat budet och förtydligar att bolaget vill avyttra sin franska och tyska verksamhet och fokusera på Norden med ökad specialisering och digitalisering. Detta i syfte att öka aktieägarvärdet enligt ett pressmeddelande.

Nyhetsbyrån Direkt har sökt Pascal Roche för en kommentar kring det avvisade budet, utan att ha fått svar.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera