tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brytpunkt för statlig skatt kan avgöras i domstol

Publicerad: 16 december 2013, 08:34

Foto: Jessica Gow/TT

Trots att oppositionen i riksdagen till slut lyckades stoppa regeringens höjning av brytpunkten för statlig skatt är sista ordet ännu inte sagt. Nu visar det sig nämligen att vanliga medborgare skulle kunna ta frågan till domstol.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Bråket om höjningen av brytpunkten för statlig skatt eller inte har inte bara handlat om själva sakfrågan. Det har också handlat om huruvida riksdagen får bryta ut en specifik del av budgeten eller inte. Enligt regeringen bryter det mot riksdagsordningen medan oppositionen anser att det är tillåtet.

Just denna oenighet om regelverket gör att bråket om brytpunkten faktiskt kan fortsätta. Flera jurister som Dagens Nyheter varit i kontakt med menar nämligen att man som vanlig löntagare skulle kunna hävda att skattebeslutet strider mot lagen. Därmed skulle frågan kunna hamna i vanlig domstol.

– En skattebetalare som fått högre skatt än vad regeringen föreslog skulle kunna hävda att skatten grundas på en lag som inte skapats på rätt sätt, och att den därför inte ska tillämpas, säger en av landets ledande förvaltningsjurister som vill vara anonym till Dagens Nyheter.

Men även om frågan skulle tas upp i vanlig domstol kan det dröja innan
frågan slutligen avgörs. En process kan ta flera år när man räknar in
överklaganden.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera