tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Börsveckan rekommenderar köp i Industrivärden

Publicerad: 2 juni 2008, 09:04

Börsveckan gör en genomgång av börsens investmentbolag och hissar de så kallade drakarna, det vill säga de som erbjuder bra totalavkastning och låg risk, och dissar specialbolagen som drar höga kostnader till hög risk.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Investor börjar mer och mer likna ett riskkapitalbolag. Wallenbergsbolaget har en välskött investeringsverksamhet med bra riskspridning som drivs till betydligt lägre kostnader än vanliga aktiefonder. Värderingen och potentialen i framtida värdeökningen räcker för fortsatt köp från Börsveckan.

Kinnevik får också köprekommendation, med hänvisning till att substansrabatten är för hög och ett portföljinnehav med intressanta framtidsutsikter.

Ratos har däremot en premie på 25 procent. Bolaget har en imponerande historik med positiv totalavkastning nio år i rad och en väl ansedd vd i Arne Karlsson. Det är dock inte tillräcklig potential för en positiv rekommendation och sammantaget anser börsveckan med hänsyn till premien, en cyklisk exponering i portföljen samt en skakig inledning på året att Ratos i dag är fullt värderad. Affärsstrategerna har en portfölj innehållande bolag vars värden är svåra att granska.

Det kan inte uteslutas att något eller några av utvecklingsbolagen slår igenom men Affärsstrategernas historik på detta område är blandad, skriver Börsveckan och ger exemplet Raysearch. Aktien känns inte som någon bra placering men med tanke på kursnedgången är den inte heller en säljkandidat.

Ledstiernan dras också med höga förvaltningskostnader. Man kan hoppas på framgångsrika exits men investeringarnas mognadsgrad, marknadsläget och Ledstiernans historik talar emot det och att en konjunkturavmattning lurar runt hörnet bättrar inte på situationen. Det är också svårt att bli jätteentusiastisk över Skanditek tycker Börsveckan som inte är överförtjust i något av de noterade innehaven Bure, Vitrolife eller Partnertech.

Bland de noterade bolagen är det fortfarande Mydata som avgör motiverat värde och ännu har det inte funnits tecken på att 2008 skulle bli året då det lossnar för det bolaget. Vostok Nafta handlas återigen till en premie, vilket Börsveckan inte tycker är helt omotiverat. Börsveckan har länge tyckt om Vostok Nafta på grund av bolagets starka historik, låga kostnader och tron på Rysslands ekonomi, och dessa skäl kvarstår. Kruxet är att med premie på 6-7 procent får man betala fullt ut för dessa egenskaper, men i slutändan tycker Börsveckan att det är värt priset och ger en köprekommendation. Varyag kan bli bra på sikt men just nu ser bolaget mest dyrt och riskfullt ut. Börsveckans tidigare köpråd får stå kvar men det är mindre entusiasm.

Latour är ett fullgott alternativ till en smal aktiefond tack vare de låga förvaltningskostnaderna men rabatten räcker inte för ett köpråd. Gustaf Douglas andra börsnoterade investmentbolag är Säki som är ett renodlat förvaltnings- och maktbolag. Efter Säkis försäljning av innehavet i Securitas Direct och utdelning från en del portföljbolag var nettoskulden nere i 579 miljoner kronor. Till dagens aktiekurs handlas investmentbolaget med några procent premie vilket inte är lockande för ett maktbolag. Börsveckan ger ingen rekommendation för Melker Schörling AB utan noterar bara att det i dagsläget är bättre att köpa de aktier man gillar i investmentbolagets portfölj direkt.

Novestra får säljrekommendation, med hänvisning till dålig historik vad gäller exits och det försämrade klimatet för börsnoteringar. Köp får däremot Industrivärden. Låga kostnader, bra direktavkastning och lite långtråkigt – det gillar Börsveckan. Även Lundberg får förtroende. Det blir inte de mest spekulativa och aggressiva affärerna men det finns få andra bolag som kan erbjuda samma långsiktiga och trygga avkastning som Lundbergs. Det är upp till bevis för Linkmed när det gäller vinstutvecklingen för Absorber samt förmågan att rensa portföljen och göra några välbehövliga exits.

Till dess att detta sker rekommenderar Börsveckan sälj. Svolders värdering känns rättvis medan Havsfrun får säljrekommendation. Med stöd av en teknisk analys får Traction en köprekommendation.

(Nyhetsbyrån Direkt)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera