torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Börstoppar stora bokslukare

Publicerad: 2 juli 2019, 13:08

Börs-vd:ar tänker inte bara på pengar och aktiekurser. De är bokslukare, enligt en färsk undersökning.


FN

Fredrik Nejman


Svenska näringslivstoppar brukar sällan beskrivas som några intellektuella giganter. En del menar att de till och med är obildade.

Men när Novus på uppdrag av Bokmässan i Göteborg och Handelshögskolan i Stockholm intervjuat börs-vd:ar säger de sig läsa mycket.

– Vi har länge hört talas om det obildade svenska näringslivet, om att man i Paris drar lott för att slippa sitta bredvid svenska företagsledare vid middagar då de bara kan prata om golf och affärer. Denna tes har aldrig blivit prövad förrän nu. Det är förstås glädjande att vi, tvärtom vad tesen har sagt, verkar ha svenska företagsledare som både läser böcker och värderar bildning högt, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

I undersökningen som presenteras i Almedalen under tisdagen säger 59 procent av de 80 börs-vd:ar som svarat att de läste i en bok senast i går. 80 procent säger att de läst en bok den senaste månaden.

Den positiva inställningen till läsning återspeglas också i hur börs-vd:ar läser för sina barn. Av de som har barn eller har haft barn boende hos sig läser eller läste 62 procent för dem varje dag och 87 procent läser minst en gång i veckan för dem.

– Att börs-vd:ar tillskriver bildning och läsande stor vikt är en tydlig signal till utbildningssystemet. Vi behöver förbereda vår unga på ett yrkesliv där empati, självreflektion och kulturell känslighet är centrala inslag. Litteratur och läsande är vägar till andra världar, säger Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera