måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Börsen vände ned

Publicerad: 6 april 2009, 13:16

Stockholmsbörsen vände ner en bit in på måndagseftermiddagen i likhet med de ledande europeiskabörserna efter den senaste tidens starka utveckling.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Klockan 14.30 var OMXS30 0,3 procent lägre till noteringen 709,2. Det kan jämföras med att indexet var så högt som +2,3 procent strax innan klockan 11. Omsättningen uppgick till 9,0 miljarder kronor.

Innan dagens öppning hade OMXS30 stigit 12 procent på bara fyra handelsdagar. Flera av de aktier som stigit kraftigt den senaste tiden vände ned alternativt tappade delar av tidigare uppgångar.

SEB A som innan dagens handel var över 100 procent upp på en månad föll tillbaka med 6,2 procent till 30:40 kronor. Nordea som stigit 23 procent på en vecka sjönk 1,0 procent till 48 kronor. Swedbank A steg visserligen 0,6 procent till 35 kronor men var långt ned från daghögsta på 38:60 kronor.

Även inom verkstad där det tidigare under dagen varit större uppgångar kom vinsthemtagningar. Atlas Copco A backade 0,7 procent till 68:50 kronor och SKF B sjönk 1,2 procent till 80:75 kronor. Boliden var 0,2 procent ned till 47:80 kronor vilket kan jämföras med dagshögsta om 50:50 kronor. Den aktien har stigit 89 procent på en månad.

Skanska B steg också initialt men vände ned med övriga marknaden och var 1,2 procent lägre till 82 kronor. Bolaget meddelade under morgonen att orderingången för byggverksamheten preliminärt uppgick till 22,9 miljarder kronor under första kvartalet, en nedgång med 33 procent jämfört med samma period förra året.

Av minskningen i orderingången är 14 procentenheter hänförligt till den amerikanska anläggningsverksamheten, Skanska USA Civil, men bolaget ser det som en tillfällig dipp och inget som oroar när stimulanspengarna i USA nu väntas få effekt. Det aviserade stimulanspaketet har medfört att många myndigheter beslutat senarelägga anbudstiden för sina projekt.

– Det är okej siffror. Orderingången är lägre än vi väntat oss, men räknar man in förskjutna civil-order skulle det vara ganska okej. När det gäller orderingång kommer det att vara svagt för alla bolag, säger en bygganalytiker.

Vad gäller bostadsmarknaden noterades Sverige och Norge för en viss återhämtning under det första kvartalet, där Skanska sålde något fler bostäder än under motsvarande period föregående år. Jämfört med det fjärde kvartalet förra året var ökningen markant.

Det hjälpte initialt upp JM-aktien men som också den föll ner och tappade 1,8 procent till 53:25 kronor. NCC B höll dock emot och steg 1,9 procent till 68:75 kronor.

Ericsson B avancerade 1,5 procent till 72:50 kronor. Telekomtillverkare gick generellt bra i Europa och uppgångarna leddes av Alcatel-Lucent, som steg 7 procent i Paris efter att vd Ben Verwaayen i en intervju med den franska tidningen Investir sagt att bolaget kommer att nå breakeven i år. Teliasonera backade 1,6 procent till 37:70 kronor och tyngdes av att Deutsche Bank sänkt rekommendationen för aktien till sälj från tidigare behåll med riktkurs 38:50 kronor från 51 kronor.

Astrazeneca backade 1,1 procent till 280:50 kronor efter att ha mottagit ett så kallat Complete Response Letter från den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, rörande Symbicort i dosaerosol för långsiktig underhållsbehandling av astma hos barn i åldrarna sex-elva år.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera