tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Börsen steg vid öppningen

Publicerad: 10 maj 2010, 07:16

Stockholmsbörsen steg över 3 procent när handeln inleddes på måndagsmorgonen. Detta efter att EU/IMF antagit ett omfattande krispaket.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

EU:s krismöte i helgen resulterade i en överenskommelse som innebär att EU/IMF ger totalt 750 miljarder euro i nödlån, motsvarande 8 procent av euroländernas samlade BNP. Av dessa kommer 500 miljarder från EU och 250 miljarder från IMF. Euroländerna ska genom bilaterala lån eller garantier säkra lånen, om paketet behöver aktiveras.

Samtidigt uppmuntrades EU-länder att snarast påbörja de nödvändiga reformerna för att komplettera det nuvarande ramverket och säkra finanspolitisk uthållighet i euroområdet. Portugal och Spanien har åtagit sig att vidta ytterligare åtgärder för 2010 och 2011, vilka ska presenteras vid ekofinmötet den 18 maj.

Utöver det beslutade ECB-rådet vid ett extrainkallat möte, om flera åtgärder för att hantera de allvarliga spänningarna på vissa marknadsssegment som dämpar penningpolitikens transmissionsmekanism. Bland annat ska det genomföras interventioner på marknaderna för offentliga och privata obligationer.

Börserna i New York fortsatte ned på fredagen. Dow Jones slutade 1,3 procent lägre, vilket var ungefär i linje med vid europeisk stängning. S&P 500 backade 1,5 procent och Nasdaq Composite sjönk 2,3 procent.

De asiatiska börserna var övervägande högre under måndagens handelssession efter att EU antagit det nya omfattande krispaketet för att stabilisera marknaderna. Nikkei 225 slutade 1,6 procent högre.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med uppgångar om 2,8-3,4 procent i eftermiddag.

För svensk del har Nordea meddelat att det genom sin likviditetsreserv har en exponering mot Grekland, Irland, Italien, Portugal och Spanien om cirka 50 miljarder euro, varav cirka 1,5 procent hänför sig till dessa länder.

Boliden kan påverkas av att Anglo American sålt en portfölj med zinktillgångar till Vedanta för 1,34 miljarder dollar. Anglo American Zink, som avyttras, består av Skorpiongruvan i Namibia, Lisheen-gruvan på Irland och 74 procent av Black Mountain Mining i Sydafrika.

RBS har höjt rekommendationen för Castellum till köp från tidigare behåll och samtidigt sänkt Wihlborgs till behåll från köp.

Börsveckan upprepar i det senaste numret rekommendationen köp för Nolato och Softronic, sätter en ny köprekommendation på Electra samtidigt som hållningen är mer avvaktande till Acando, Biogaia och Orexo.

På måndagens agenda står bland annat G10/BIS mötet i Basel och Bank of England meddelar räntebesked klockan 13.00, där samtliga analytiker i Bloomberg News enkät spår oförändrad ränta.

NCC rapporterar vid lunchtid.

Nyhetsbyrån Direkt

Direkt publicerat:2010-05-10 08:43:11

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera