måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Börsen steg inför Fed-besked

Publicerad: 2 november 2010, 17:30

Efter en oregelbunden öppning och en stadig nedgång under större delen av eftermiddagen slutade Stockholmsbörsen på plus, när tisdagens handelssession summerades.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Riskaptiten kom tillbaka generellt mot slutet av dagen. Drivkraften kom från tidiga uppgångar i USA, där börserna steg inför Federal Reserves räntebesked och förhoppningar om nya penningpolitiska lättnader. Beskedet väntas på onsdagen.

– Just nu är det en avvägning mellan att det ska komma ytterligare kvantitativa lättnader och att ekonomin faktiskt börjar ta fart igen, vilket bekräftas av senaste ISM. Högre ISM än väntat har skapat lite oro på marknaden för att Fed inte ska vidta så stor kvantitativ lättnad som man hoppats på, men Fed brukar inte titta på senaste datapunkten utan ser det oftast i ett större perspektiv, sade Henrik Degrér, allokeringsstrateg på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt under tisdagen.

OMXS30 slutade på 1.096,6. Omsättningen uppgick till 11 miljarder kronor.

Flera av de mer konjunkturkänsliga aktierna fortsatte hålla ställningarna under dagen. Volvo steg med närmare 2 procent. Strax före stängning på börsen kom beskedet att orderingången på den nordamerikanska lastbilsmarknaden uppgick till 18.700 fordon i oktober, en nedgång med 13 procent jämfört med i fjol, enligt branschsiffror.

Bland råvarubolagen slutade Boliden närmare 2 procent högre på 116:40 kronor. Gruvbolagets kapitalmarknadsdag avslutades på tisdagen. Ett av huvudtemana var satsningen på återvinning av elektronikskrot.

Inom verkstad hörde Assa Abloy till de svaga korten. Aktien backade drygt 1 procent till 174:70 kronor sedan Wärtsilä meddelat att det sålt 7,27 miljoner aktier i bolaget. Wärtsilä anger inte det exakta priset per aktie utan uppger att aktierna sålts för total cirka 135 miljoner euro.

Wärtsilä har tidigare angett att aktierna var till salu genom en så kallad bookbuilding där prisintervallet var satt till 172:75-173 kronor per aktie.

Tendensen bland storbankerna var blandad. Bäst gick Handelsbanken, med en uppgång på 0,7 procent till 218:10 kronor. Huvudnyheten på bankfronten under tisdagen var Danske banks rapport, där kraftigt lägre kreditförluster stack ut som en av styrkebeskeden.

Tisdagen bjöd i vanlig ordning på flera analyser med rekommendationsändringar. Skanska B tappade 1,7 procent till 125:50 kronor efter Handelsbanken sänkt rekommendationen till minska från tidigare öka.

Utöver det meddelade Skanska att den tidigare aviserade tunnelordern i USA, värd cirka 315 miljoner kronor, stoppats av budgetskäl. Orderingången reduceras nu med motsvarande belopp i det fjärde kvartalet.

SAS stod på nytt i nyhetsfokus efter medieuppgifter om att Lufthansa ska vara intresserat av ett köp. Det här tillbakavisade det tyska bolaget för Direkt. Inga diskussioner förs och Lufthansa har i nuläget inga planer på en affär.

SAS steg som högst mot 27-kronorsnivån, men slutade på 25:70 kronor, en nedgång med 1,6 procent.

Ericsson slutade marginellt lägre. Enligt indisk media har Ericsson lämnat in en protest mot den upphandling som den indiska statliga teleoperatören BSNL nu genomför, efter att det framkommit att konkurrenten Nokia Siemens Networks bett BSNL att inte använda sig av kravet på att utvalda leverantörer ska deponera källkod.

Nyhetsbyrån Direkt

Direkt publicerat:2010-11-02 08:41:24

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera