torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Börsen ner med bankerna i spetsen

Publicerad: 11 december 2008, 12:50

Stockholmsbörsen handlades ned vid lunchtid på torsdagen och gick något sämre än de ledande europeiska börserna efter svag utveckling bland indextunga aktier som Ericsson, H&M och bankerna.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– Det har gått upp ganska kraftigt under ett par dagar och det är inte förvånande att vi får en rekyl ned efter det. Marknad känns annars överlag starkare och har haft en helt annan förmåga att absorbera dåliga nyheter än tidigare vilket innebär att man kanske kört ned viss aktiekurser lite väl mycket, säger en mäklarchef i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.30 var OMXS30 1,9 procent lägre till noteringen 675,5. Omsättningen uppgick till 4,8 miljarder kronor. Innan dagens öppning hade index stigit med 13 procent under de föregående tre handelsdagarna.

Ericsson B tappade 3,1 procent till 63:20 kronor efter att ha fått en sänkt rekommendation av Merrill Lynch till underperform från tidigare köp. Bakom sänkningen ligger att Merrill Lynch tror att Sony Ericssons resultat kommer att bli en besvikelse. En annan motivering till sänkningen var att Ericssonaktien dessutom har stigit med 25 procent de senaste sex veckorna och närmar sig därmed Merrill Lynchs riktkurs.

H&M var 1,6 procent lägre till 307:50 kronor. Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara och som är en konkurrent till H&M, har redovisat ett nettoresultat för det brutna räkenskapsårets nio månader som blev lägre än konsensus. Försäljningen steg med 11 procent under perioden vilket var i linje med förväntningarna.

Banksektorn fortsatte att gå svagt i likhet med den utveckling som varit i USA på onsdagen och i Europahandeln nu under torsdagen. SEB A tappade 2,9 procent till 58 kronor, Nordea sjönk 3,3 procent till 62:40 kronor och Swedbank A hade en nedgång på 1,9 procent till 47 kronor. Stora Enso R föll med 6,9 procent till 60:50 kronor och Holmen B var 5,6 procent lägre till 187 kronor sedan UPM- Kymmene meddelat att leveranserna faller snabbare än väntat och att det inte kommer att nå den prognos bolaget förutspått för det fjärde kvartalet.

– Det är illa och bekräftar att det ser tufft ut men samtidigt är det inget nytt att leveranserna accelererat åt det svagare hållet under hösten och det har vi sett inom alla segment. Om det är så att det ligger för höga estimat för volymerna nästa år kan det bli estimatjusteringar för skogsbolagen, säger en analytiker i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Q-med tappade 17,1 procent till 29 kronor sedan Ivytan, ägt av EQT och Bengt Ågerup, dragit tillbaka budet på bolaget som en följd av den låga acceptgraden. Securitas B handlades ned 5,6 procent till 63:50 kronor tyngd av att UBS sänkt rekommendationen för aktien till neutral från tidigare köp och Goldman Sachs sänkt riktkursen till 53 kronor från tidigare 61 kronor med upprepad säljrekommendation. Bland aktier som utvecklades bättre fanns Autoliv som steg 0,5 procent till 187 kronor och Haldex som klättrade 4,2 procent till 25:10 kronor.

Representanthuset i USA:s kongress röstade under natten ja till det krispaket för bilindustrin om cirka 15 miljarder dollar som förhandlats fram. Röstsiffrorna blev 237 för och 170 emot. Förslaget går nu vidare till omröstningen i senaten. Vidare har Morgan Stanley höjt sin rekommendation för Autoliv till övervikt från tidigare undervikt med motiveringen att det blir två år av ekonomisk avmattning som följer av en återhämtning som leder till normala marginaler under 2012.

PA Resources ökade 5,2 procent till 14:05 kronor och Lundin Petroleum avancerade 2,8 procent till 44:70 kronor. WTI-oljan har handlats upp mot 46 dollar per fat efter uttalanden som tyder på att Saudiarabien producerar i närheten av sin Opec-kvot, vilket tas som inteckning för att världens största exportör av olja fullföljer den utbudsminskning som kartellen beslutade i oktober.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera