lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Börsen kring nollan

Publicerad: 16 november 2011, 08:07

Börsen åker jojo mellan plus och minus under onsdagen. Efter lunchtid följde Stockholmsbörsen övriga Europa, ned negativt territorium med fortsatt nervositet på räntemarknaden i bakgrunden.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Nyhetsbyrån Direkt


Vid klockan 12.55 var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,4 procent till noteringen 956. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 5,7 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 6,9 miljarder kronor.

I Stockholm visade bankerna fortsatt svag utveckling och var samtliga sämre än index. Mest omsatta aktier var Volvo B, HM B och Lundin Petroleum.

Bland de ledande europeiska indexen var Euro Stoxx 50 ned 0,1 procent. Frankfurtbörsens DAX-index backade 1,0 procent och Parisbörsens CAC 40 var 0,1 procent lägre. I London var FTSE 100 ned 0,9 procent.

I Europa var de svagaste sektorerna teleoperatörer samt olja och gas. Bank och finans vände till minus efter att ha varit draglok uppåt under den tidiga handeln.

Italienska och spanska räntor på statspapper sjönk på onsdagen, enligt uppgift till Bloomberg News med hjälp av stödköp från ECB. Den italienska tioåriga obligationsräntan var ned 16 punkter till 6,90 procent, upp från morgonens nivåer. I Spanien var tioårsräntan 6,29 procent, fyra punkter lägre.

Italien hade vid svensk lunchtid ännu inte fått någon ny regering. Den nytillsatte premiärminister Mario Monti sade på tisdagskvällen att han är redo att presentera den nya regeringen på onsdagen, och ett möte med Italiens president Giorgio Napolitano var planerat till klockan 11.00.

I Grekland står den nytillträdde premiärministern Lucas Papademos inför en förtroendeomröstning på onsdagen. Under onsdagen väntas också diskussionerna om skuldnedskrivning för den privata sektorns innehav av grekiska statspapper, PSI, återupptas.

För svensk del har SCB lämnat statistik för industrin, som visade ett högre kapacitetsutnyttjande och minskade lager under det tredje kvartalet jämfört med det andra kvartalet.

Volvos lastvagnsleveranser i oktober ökade med 25 procent, jämfört med samma månad förra året, till 22.028 fordon. I Nordamerika var leveranserna upp 43 procent, medan ökningen i västra Europa var blygsammare 3 procent.

”Det är en bra leveransmånad, som visar samma utveckling som vi har sett i september. Vi ser fortsatt goda leveranser i Europa, där Västeuropa är relativt stabilt och östra Europa går starkt”, sade Patrik Stenberg vid Volvos avdelning för investerarrelationer till Nyhetsbyrån Direkt.

Volvo var ned 0,3 procent till 76:95 kronor och Scania tappade 0,8 procent till 105:50 kronor.

Öresunds huvudägare Sven Hagströmer och Mats Qviberg föreslår en uppdelning av bolaget till två separata noterade bolag. Öresund förslås fortsätta med nuvarande innehav i Skistar, Fabege och Bilia kvar i portföljen, medan innehavet i Avanza läggs i ett nytt bolag som skiftas ut till aktieägarna.

Enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med var uppdelningen väntad, och de inlösenklausuler som föreslås träda i kraft i händelse av substansrabatter över 10 procent ses som positivt.

Förslaget drog upp Öresund 4,2 procent till 93:00 kronor.

Electrolux backade 1,3 procent till 111:90 kronor i efterdyningarna av bolagets kapitalmarknadsdag på tisdagen, som resulterade i en nedgång med 6,3 procent. Under onsdagen har hittills Nordea, UBS, Citigroup och Danske Bank upprepat sina tidigare rekommendationer. kom i form av oktobersiffror från branschorganisationen AHAM som visade en nedgång i de nordamerikanska leveranserna av de sex viktigaste vitvarukategorierna med 0,8 procent i oktober.

Elekta fortsatte uppåt på tidigare uttalanden från Siemens om att delvis lämna marknaden för strålterapi. Carnegie har höjt sin riktkurs för bolaget till 320 kronor från tidigare 300 kronor. Swedbank höjde även de till 320 kronor, från 300 kronor, med fortsatt köprekommendation.

Elekta var upp 1,3 procent till 287:80 kronor.

Astrazeneca har sänkts till behåll från köp hos Nordea. Aktien backade 1,0 procent till 307:40 kronor medan läkemedelssektorn fortsatt höll sig på plus i europahandeln.

Oriflame låg återigen i botten av storbolagslistan, ned 4,8 procent till 199:30 kronor. Den senaste veckan har Oriflame förlorat närmare 21 procent av sitt börsvärde.

Unibet går åter in på spelmarknaden i Frankrike, genom att förvärva Solfive, ägare till SPS Betting France som har varumärkena Eurosport Bet och Eurosport Poker.

Unibets depåbevis var upp 1,3 procent till 158:00 kronor.

På Stockholmsbörsens fortsatta rapportagenda står Nordic Mines som redovisar klockan 15.00 och Novotek som rapporterar vid samma klockslag.

Teckningsperioden för Kappahls nyemission inleds på onsdagen, och avslutas den 30 november. Anmälningstiden för Maxpeaks nyemission avslutas.

Onsdagens flöde från USA inkluderar KPI för oktober klockan 14.30 och industriproduktionen för oktober klockan 15.15. NAHB:s husmarknadsindex för november släpps klockan 16.00 och Department of Energy redovisar oljelager klockan 16.30.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera