tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Borg: Inflationen högre än väntat

Publicerad: 10 juni 2008, 13:06

Inflationen är nu något högre än vad regeringen har räknat med, och uppgången förklaras i huvudsak av högre priser på livsmedel och energi.


Marcus Hernhag

MA

Magnus Alfredsson


Det sade finansminister Anders Borg till journalister på tisdagen. Statistik från SCB på tisdagen visade att KPI- inflationstakten steg till 4,0 procent i maj, vilket är den starkaste prisökningstakten sedan i december 1993.

Anders Borg sade samtidigt att kronan har utvecklats starkt mot flera andra valutor, vilket bidrar till genomslaget från den importerade inflationen blir mindre, ”det är bra”, enligt finansministern.

Han sade vidare att vad regeringen kan göra för att dämpa inflationen framför allt är att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt.

-Det viktigaste vi kan göra är att fortsätta att vidta åtgärder som förbättrar arbetsmarknadens funktionssätt. Det är nyckeln, sade han och tillade att den högre inflationen understryker betydelsen av att upprätthålla god ordning i de offentliga finanserna.

Han sade också att det är viktigt att prisökningarna inte leder till kompensationskrav och stigande priser, utan att det är viktigt att ”inflationsförväntningarna hålls på en låg och stabil nivå”.

Anders Borg ville inte ”överdramatisera” risken för en hög inflation samtidigt som tillväxten sjunker.

-Det är normalt att man efter en period med hög tillväxt har lite högre prisökningstakt och att den ofta följer med en bit in i en period där tillväxten dämpas något, sade han och tillade att han ”är övertygad om att inflationen på några års sikt kommer att dämpas” om produktiviteten stiger, arbetsmarknaden fortsätter att fungera väl och ”Riksbanken fullgör sitt ansvar”.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera