Nyheter
Bolagsplundrare tog deras företag och länsade kontot
Publicerad: 28 februari 2008, 14:00
Foto: Västnytt
Bristande rutiner både på Bolagsverket och på banken kan göra att bolagsplundrare kan tömma ditt företags bankkonton. Läs här om hur småföretagarnas Gunnel och Lennart Lundström blev av med 1,6 miljoner.
CF
Christer Fälldin
Efter avslöjande i Uppdrag Granskning i TV förra året skärptes Bolagsverkets rutiner vid anmälningar om bolagsförändringar. När det kommer ansökningar om att ett bolag får nya ägare måste ett meddelande om detta skickas ut till den gamla ägaren.
Den förändringen av reglerna var inte tillräcklig. Det vet Gunnel och Lennart Lundström som drivit företaget West Embalage i Lindome utanför Göteborg i 25 år. Pengarna på deras konto i SEB som skulle använts för att betala räkningar är plötsligt borta.
Så här gick det till när 1,6 miljoner på bankkontot försvann, enligt Västnytt i Sveriges Television:
Bolagsverket fick den 2 februari ett falskt bolagsstämmoprotokoll där bolagsplundraren uppgavs vara den nye ägaren och ensam hade rätt att ta ut pengar ur bolaget.
Bolagsplundraren ringde nästa dag och sa att det var bråttom att registrera förändringen och faxade ett kvitto på att han betalat ändringsavgiften som bolagsverket tar ut.
Bolagsverket jobbade denna gång mycket snabbt, och den 5 februari var bolagsplundraren ny ägare. Under några timmar gick han då runt på tre SEB-kontor i Göteborg och begärde att få ut totalt 1,6 miljoner i form av postväxlar.
Direkt efteråt växlade han in dem mot EU-sedlar på Forex och Exchange kontor i Göteborg.
Först två dagar efteråt fick makarna Lundström meddelandet från Bolagsverket om att deras bolag skulle ha bytt ägare. När Gunnel Lundström skulle betala räkningar upptäckte hon att 1,6 miljoner var borta.
– Visst har vi hört talas om bolagsplundrare, men inte trodde man att det skulle kunna gå så här enkelt att plundra ett bolag på så mycket pengar, säger hon till Västnytt.
Bolagsplundraren är nu spårläst borta och söks nu av polisen. Det är ännu oklart om han gjort bankuttaget under falskt namn.
På Bolagsverket medger man inte att verket handlat fel.
– Vi har inte brutit mot våra regler. Fast nu i efterhand kan man ju säga att det varit bättre att vi skickat meddelandet i förväg innan registrering skett, säger Roland Höglund , t f generaldirektör på Bolagsverket till Västnytt.
Makarna Lundström har inte haft en chans att kunna värja sig mot bedrägeriet. Ändå är det inte säkert att de kan få tillbaka pengarna. Det är ännu oklart om någon försäkring täcker förlusten.
Revisor Stefan Johansson hävdar i Västnytt att det till och med blir skatt på pengarna som svindlats bort, eftersom de försvunna pengarna inte är avdragsgilla.
ANDERS ANDERSSON
TV-inslaget om hur bolaget plundrades, klicka här.
Lyssna här hur Bolagsverket försvarar sig.
Läs också Anders krönika.