lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Boeing drog ner Dow

Publicerad: 17 oktober 2007, 14:57

Börserna i New York gick åt olika håll på onsdagen efter att Boeing rapporterat leveransproblem av sin nya superjumbo och ledde nedgången på Dow Jones. Samtidigt lyfte ett stigande oljepris energiaktierna.


Det blev en blandad utveckling på börserna i New York under onsdagen. Dow Jones tappade 0,6 procent till 14 078,7. S&P 500 backade 0,2 procent till 1 562 medan Nasdaq Composite steg 0,3 procent till 2 811,6. En bidragande orsak till tappet på Dow Jones var dystra besked från flygplanstillverkaren Boeing, som tvingas skjuta upp de första leveranserna av sin superjumbo 787 Dreamliner med minst ett halvår. Enligt Boeing beror förseningen på fortsatta problem med mjukvara. Honeywell International som tillverkar mjukvaran backade tillsammans med Boeing aktien på onsdagen. Boeing föll med 2,7 procent och Honeywell med 0,9 procent. Omsättningen på New York-börsen var nära 1,2 miljarder aktier och på Nasdaq bytte strax under 2 miljarder aktier ägare. Finansrelaterade aktier hörde till förlorarna och försäkringsföretaget American International backade 2,3 procent. Investmentbanken JP Morgan gick tillbaka 1,4 procent och bankkoncernen Citigroup tappade 1 procent.

Läkemedelsbolagen var en annan tyngande sektor där Wyeths och Mercks aktier backade 2 procent respektive 0,8 procent. Bättre gick det för oljerelaterade bolag i samband med stigande råoljepriser. Murphy Oil steg 1,9 procent medan Exxon Mobil klättrade 0,5 procent. Chevron gick mot trenden bland oljebolagen sedan bolaget på tisdagen meddelat att det spår betydligt sämre resultatet för det tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal. Chevrons aktie stängde ned 0,8 procent. En annan tyngande aktie var aluminiumtillverkaren Alcoa som backade 2,5 procent sedan bolaget på tisdagskvällen presenterat något svagare tredjekvartalssiffror än väntat.

Det var små förändringar på den amerikanska räntemarknaden. Den tioåriga räntan stängde oförändrad på 4,65 procent. Dollarn tappade mot euron men stärktes mot yenen. Bland svenskrelaterade aktier stängde Ericsson 18 öre lägre än i Stockholm, medan Astrazenecas aktie stängde 80 öre lägre.

Priset på råolja backade svagt på onsdagen och pendlade kring 80-dollarstrecket. I fokus för oljehandeln stod förväntningarna inför de lagernivåer som USA:s energidepartement, DOE, publicerar på torsdagen. Priset på Nymex för WTI-olja med leverans i november hade vid stängning backat med 0,11 dollar till 80,13 dollar per fat. Brentoljan med leverans i november stängde oförändrat på 77,49 dollar per fat.

Strejk avblåst för Chrysler
Vid 17-tiden på onsdagseftermiddagen svensk tid började anställda på Chrysler att gå ifrån sina arbeten eftersom förhandlingar mellan Chrysler och det amerikanska fackförbundet, United Auto Workers, UAW, inte nått fram till en lösning inom den förutbestämda tidsfristen. UAW inledde i slutet av september en strejk mot General Motors som varade i två dagar och aviserade tidigare i veckan om gårdagens aktion om inte kraven möttes. Aktionen varade dock bara i 5 timmar då strejken senare avblåstes efter att parterna kommit överens om ett fyrårigt tentativt avtal. Chrysler köptes så sent som i augusti upp av riskkapitalbolaget Cerberus Capital Management.

Ebay tar upp konkurrens med Facebook
Auktionsjätten Ebay planerar att lansera sin en egen version av ett socialt nätverk. Ebay har tidigare klandrats för att ha förlorat sin attraktion och skönjt ett tapp i antalet användare av sina tjänster. I en förhoppning att återta sin förlorade image har företaget beslutat sig för att lansera en alldeles ny och egen version av ett socialt nätverk i stil med Facebook. Sajten kommer att heta Neighborhood där användarna ska kunna lägga upp bilder, produktrecensioner, tips och svar. Ebay som blivit skarpt kritiserat för sitt köp av Skype, på grund av avsaknaden av en vinstgenerande affärsmodell har även sett sin kärnverksamhet, auktionssajten, tappa antalet användare. Under andra kvartalet i år rapporterades en nedgång med 6 procent från det första kvartalet och 2 procents nedgång från i fjol. Aktien steg svagt med 0,72 procent under onsdagen till 39,38 dollar.

AMD att återta tronen
Processortillverkaren Advanced Micro Devices, AMD, bekräftade under onsdagen att företaget i november släpper sina nya Phenom-processorer med den nya K10-tekniken som ska kunna mäta sig med konkurrensen från Intel. AMD hoppas att lanseringen av de nya processorerna ska hjälpa företaget återta tronen från Intel. AMD har bekräftat modellnamn och klockfrekvenser för sina kommande fyrkärniga, dubbelkärniga och enkelkärniga processorer avsedda för stationära datorer, och som ska alstra mindre värme och vara betydligt energisnålare än dagens tillgängliga modeller. Först ut är de fyrkärniga Phenom-modellerna som kommer nästa månad. AMD har så smått redan börjat leverera processorer med den nya K10-arkitekturen men än så länge bara för servrar. Med start i november lanserar man motsvarigheterna för stationära datorer. Phenom kommer att säljas i tre serier – fyrkärniga Phenom FX (Agena FX) för entusiaster, Phenom 9-serien (Agena) för fyrkärniga samt Phenom 7-serien (Toliman) för trekärniga processorer. Aktien klättrade 1,74 procent till 14,03 dollar under onsdagen efter nyheten om den kommande lanseringen.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera