måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bli inte blåst på sommarjobbet

Publicerad: 30 maj 2023, 05:17

Nu är det sommar och det betyder att tusentals svenska ungdomar prövar sina vingar i arbetslivet. Men det finns en hel rad faktorer att tänka på för den ungdom som ger sig ut på arbetsmarknaden för första gången.


JM

Johan Markwall

johan.markwall@privataaffarer.se


En viktig fråga att tänka på är att se till att få rätt lön.

Du som tjänar mindre än 22 208 kr på ett sommarjobb och inte har andra inkomster under året behöver inte betala inkomstskatt. Men för att skatt inte ska dras från lönen behövs ett intyg som lämnas till arbetsgivaren. Detta intyg hittar du på Skatteverkets hemsida.

− Vi vill gärna påminna skolungdomar och studerande om det här intyget, så att det inte blir fel för dem. Om för mycket skatt skulle dras av så betalas pengarna tillbaka, men först året efter. Med intyget blir det rätt med en gång, säger Pia Fagerlund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Den sommarjobbare som tjänar mer än 22 208 kr kan i de flesta fall också få lägre skatt genom att jämka. Även det går att göra på Skatteverkets webbplats och att få ett beslut om jämkning tar normalt några veckor.

Tänk även på att värdet av förmåner som du får genom jobbet, till exempel fri bostad, mat eller resor, ska räknas in i inkomsten.

Elsa Alm, ungsekreterare på LO, varnar dock för uppgörelser där olika former av förmåner ingår som en del av ersättningsvillkoren.

− Vi rekommenderar att man ska ta ut sin lön i pengar. Förmåner som logi och mat ska ju förmånsbeskattas, säger hon.

Elsa Alm betonar även vikten av att begära både anställningsavtal och arbetsgivarintyg av arbetsgivaren.

− Man bör även kolla upp om arbetsplatsen har kollektivavtal. Då ingår rättigheter som försäkringar, pension och så vidare. Saknas kollektivavtal gäller det att ha koll på alla dessa saker själv. Då är det viktigt att man skriver ett anställningsavtal där det ska bland annat ska stå hur mycket man ska arbeta, vad man har för arbetsuppgifter, att det ingår pensionsinbetalningar, vad man har i lön och att man är försäkrad, säger Elsa Alm.

− Sedan är det viktigt att kolla upp att arbetsgivaren betalar in rätt skatt, annars riskerar du att åka på restskatt i slutet av året. Du bör även se till att arbetsgivaren betalar ut den semesterersättning som du har rätt till.

Det finns också särskilda regler för sommarjobbare under 18 år.

− Då får man inte göra några tunga lyft, hantera mediciner eller farliga maskiner, hantera kontanter ensam och inte utföra psykiskt krävande uppgifter. Som till exempel att vara samtalsstöd åt någon inom äldrevården som mår väldigt dåligt, förklarar Elsa Alm.

− Vi får även många samtal varje sommar om att ungdomar inte får rätt dygns- och veckovila. För unga gäller att man ska vara ledig 36 timmar sammanhängande varje vecka och minst elva timmar per dygn. Du får heller inte arbeta för många timmar utan rast eller paus.

Elsa Alm avråder även unga från att provjobba gratis.

− Vi har erfarenhet av att restauranger sätter detta i system. Men när provperioden är slut så står personen där utan både jobb och pengar. Det är viktigt att skriva ett anställningsavtal direkt, säger hon.

Ungdomar bör heller inte gå med på vad LO kallar för solskensavtal.

− Säg att du jobbar i en verksamhet som är väderberonde. Men så blir det dåligt väder och chefen ringer och säger att du kan gå hem för att det inte finns kunder. Då kan du dels begära att få bli omplacerad med andra arbetsuppgifter, dels rätt få lön för de timmar man har kommit överens om.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera