måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bernanke sänker tillväxtprognosen

Publicerad: 21 juni 2012, 06:25

USA:s centralbank Federal Reserve utfärdar en kraftig varning för en minskad ekonomisk tillväxt i landet.

Ämnen i artikeln:

USABen BernankeFederal ReserveTillväxt

TT


Fed sänkte på onsdagen tillväxten i med en halv procentenhet och varnade samtidigt för att arbetslösheten kommer att vara högre än vad banken tidigare beräknat. Enligt de senaste uppskattningarna kommer tillväxten att vara högst 2,4 procent i slutet av året och arbetslösheten väntas ligga på omkring 8,2 procent.

På onsdagen utökade centralbanken även insatsen som kallas ”Operation twist” – ett ekonomiskt stimulanspaket som instiftades i september 2011. Programmet, som skulle löpt ut i juni men som nu förlängs till årsskiftet, innebär att banken säljer värdepapper med kort löptid och i stället köper värdepapper med lång löptid.

Fed utökade programmet med 267 miljarder dollar.

”Denna fortsättning av löptidsförlängningsprogrammet bör minska trycket på långa räntor och göra de bredare finansiella förhållandena mer lämpliga” uppgav Federal Reserve.

”Vi är beredda att göra vad som är nödvändigt”, sade centralbankschefen Ben Bernanke vid en presskonferens efter att centralbankens federala kommitté för den öppna marknaden (FOMC) sammanträtt i två dagar.

Även eurozonens ekonomiska kris bromsar tillväxten.

”Vi hoppas att det inte blir värre”, sade Bernanke.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera