måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bernanke sänke på Wall Street

Publicerad: 8 juni 2012, 06:11

Efter att ha inlett i positivt territorium sjönk de ledande amerikanska indexen tillbaka mot stängning på torsdagen. En kinesisk räntesänkning stärkte börserna, medan uttalanden från Fed-chefen Ben Bernanke agerade sänke.


Nyhetsbyrån Direkt


Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,4 procent till noteringen 12.461. Det bredare S&P 500 steg med 0,1 procent till 1.317 medan Nasdaq Composite backade 0,5 procent till 2.831. Omsättningen var 800 miljoner aktier på NYSE och 1,6 miljarder aktier på Nasdaq.

Cykliska bolag gick starkt inom Dow Jones där 3M och United Technologies steg med 1,0 respektive 2,4 procent.

Kinas centralbank meddelade på torsdagen att landets styrränta sänks med 25 punkter från och med fredagen den 8 juni. Nyheten lyfte de amerikanska indexterminerna några timmar före öppning, från tidigare nivåer runt nollstrecket.

Uppgångarna mattades dock av efter kommentarer från Ben Bernanke. Fed-chefen sade inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott att de största riskerna mot den amerikanska ekonomin kommer från Europas skuldkris och eventuella finanspolitiska åtstramningar i USA. Han sade att Federal Reserve står redo att agera, men nämnde inte några detaljer gällande vad centralbanken kan komma att göra för att elda på tillväxten.

”Kinas åtgärder hjälper till att dämpa rädslan i marknaden, samtidigt lägger Bernanke sordin på förväntningarna på QE3”, sade Bruce McCain, investerarstrateg på KeyCorp, till Bloomberg News.

På statistikfronten visade siffror från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet på att antalet nyanmälda arbetslösa minskade med 12.000 personer, under vecka 22. Utfallet var i stort linje med analytikernas förväntningar.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch sänkte på torsdagskvällen sitt långfristiga kreditbetyg för Spanien med tre steg, till BBB från tidigare A, vilket är två steg över skräpstatus.

På valutamarknaden försvagades euron mot dollarn till notering 1:2569.

Under onsdagen, då den svenska börsen höll stängt för nationaldagsfirande, gjorde de ledande amerikanska börsindexen sitt största lyft för året med uppgångar på 2,3-2,4 procent.

Janet Yellen, som efter Ben Bernanke anses vara en av de mest inflytelserika inom Federal Reserve, sade att en minskad jobbtillväxt och försämrade förhållanden på de finansiella marknaderna visar att USA:s ekonomi är ”fortsatt sårbar för bakslag” och satte därmed dörren på glänt för ytterligare
penningpolitiska stimulanser, så kallat QE.

På rapportfronten redovisade lastbilstillverkaren Navistar ett resultat för det andra kvartalet och prognoser som inte levde upp till marknadens förväntningar. Domen från investerarkollektivet blev hård och aktien stängde ned med över 14 procent.

Den amerikanska tioårsräntan sjönk två punkter till 1,64 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera