Nyheter
Berlusconi sitter löst
Publicerad: 7 november 2011, 10:39
Två journalister som står nära Italiens premiärminister Silvio Berlusconi säger att han kan avgå redan i dag. Uppgifterna fick den italienska börsen att vända uppåt.
TT
– Att Berlusconi är på väg att avgå är klart. Det är en fråga om timmar, vissa säger minuter, säger Giuliano Ferrara, redaktör på dagstidningen Il Foglio.
Franco Bechis, vice vd på den Berlusconivänliga dagstidningen Libero, sade på Twitter att premiärministern kommer att avgå på måndagskvällen eller tisdag morgon.
Sedan den värsta krisen lagt sig kring situationen i Grekland vänds blickarna allt mer mot Italien. Landets långa räntor närmar sig en nivå där det kan bli omöjligt att låna upp.
Europabörserna föll i öppningen med runt två procent på förnyad oro över den politiska situationen i Italien.
Räntan på den tioåriga italienska statsobligationen steg i den inledande handeln till rekordhöga 6,54 procent. Den stigande räntan är ett mått på marknadens tilltagande misstro till att politikerna lyckas lösa landets finansiella problem.
En ränta allt närmare sju procent har ansetts som gränsen för när ett land klarar av att låna upp på de reguljära marknaderna. Därefter kan det bli aktuellt med stöd från IMF:s och EU:s krisfonder.
Det stigande ränteläget i Italien är mycket oroande. Gränsen uppemot sju procent, som mer är av psykologisk karaktär, var den nivån då exempelvis Irland och Grekland tvingades ta hjälp av IMF och EU för att kunna låna.
På obligationsmarknaden innebär sådana räntenivåer att den möjligheten att låna upp i princip stängs.
– Då vill man inte låna ut längre, marknaden försvinner, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.
Hittills har Europeiska centralbanken pumpat in pengar och stödköpt italienska statspapper för att få ner räntan, sedan augusti för runt 70 miljarder euro, omkring 600 miljarder kronor.
Det stora problemet med den italienska ekonomin är den enorma statsskulden på uppemot 2 000 miljarder euro, den tredje största i världen. Däremot har inte landet särskilt stora löpande budgetunderskott, omkring tre procent av BNP.
Men den politiskt oroliga situationen, med en Silvio Berlusconi som hänger löst som premiärminister, och ett dåligt genomslag av tidigare besparingar oroar marknaden. I morgon ska det italienska parlamentet rösta om nedskärningar i landets budget. Oppositionen förbereder också en förtroendeomröstning om Berlusconi.
Den mäktiga G20-klubben planerar för ett nytt snart möte för att lösa eurokrisen. Det tar för lång tid att vänta till februari efter det tämligen misslyckade mötet i Cannes i förra veckan, uppger en källa för Financial Times. Syftet är att komma överens om en ”brandvägg” för att försöka isolera den värsta krisen till Grekland.
Under Cannes-mötet diskuterades möjligheten att skapa en särskild IMF-fond som komplettering till euroländernas krisfond EFSF, som bedöms vara för liten om länder som Italien och Spanien ber om stöd.
Under helgen har uppgifter läckt ut till tyska medier att pressen var hård på förbundskansler Angela Merkel att släppa till Bundesbanks valutareserv till en sådan IMF-fond. Frankrike, USA och Storbritannien kom med förslaget att använda euroländernas valutareserver, eftersom motståndet mot att använda mer skattepengar för eurokrisen är kompakt i flera länder.
Merkel gjorde motstånd och centralbankschefen Jens Weidmann lade in sitt veto.
I Cannes talades om en fond i storleksordningen 50–60 miljarder euro. Enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) skulle Bundesbank bidra med 15 miljarder euro av detta.