tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Berlusconi-besked lyfte börserna i New York

Publicerad: 9 november 2011, 07:17

De amerikanska börsindexen svängde med nyhetsflödet från Italien och avslutade i dur sedan det på tisdagskvällen meddelats att Silvio Berlusconi kommer att avgå efter att landets besparingsprogram antagits.

Ämnen i artikeln:

USA-börs

Nyhetsbyrån Direkt


Vid stängning var Dow Jones upp 0,8 procent till noteringen 12.170, det bredare S&P 500 ökade 1,2 procent till 1.276 och även Nasdaq Composite steg 1,2 procent till 2.727.

Omsättningen var 853 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

I det italienska parlamentet debatterades räkenskaperna för 2010 under tisdagseftermiddagen och strax efter 16 hölls en budgetomröstning. Silvio Berlusconi fick 308 röster av 630 i parlamentet och vann därmed denna utan absolut majoritet, något som fick USA-börserna att vända ned under noll.

Omröstningen har i praktiken setts som en form av förtroendeomröstning om Silvio Berlusconi och hans framtid som premiärminister. På tisdagskvällen meddelades det att han kommer att avgå efter att Italiens besparingsprogram antagits, nyheten påverkade positivt på risksentimentet. I nästa vecka väntas en omröstning kring det italienska sparprogrammet.

I Grekland fortgick regeringsförhandlingarna på tisdagen. Avgående premiärministern Giorgos Papandreou sade att en interimsregering kommer att utses snart och bad sina ministrar att göra sig beredda för att avgå. Enligt samstämmiga medieuppgifter är det Lucas Papademos, före detta vice ECB-chef, som kommer att bli ny premiärminister i en interimsregering fram till nyvalet sent i februari 2012.

På sedvanligt manér gick de amerikanska bankerna starkt med stöd av det bättre sentimentet kring Europa. Fed-chefen i Minneapolis, Narayana Kocherlakota, konstaterade i ett tal på tisdagen att den stora oron för amerikansk del rörande krisen i Europa är osäkerheten på de finansiella marknaderna. Handelseffekten av en europeisk recession har enbart försumbar effekt för amerikansk BNP, sade han. Wells Fargo och Citigroup var upp 4,4 respektive 2,9 procent på tisdagen.

Rockwell Automation rapport kom in över förväntan och aktien var upp 6,5 procent. Activision Blizzard steg 1,4 procent efter att ha rapporterat.

Den amerikanska Elekta-konkurrenten Accuray var upp 5,0 procent under tisdagens handelssession inför att bolaget skulle rapportera efter tisdagens stängning.

På räntemarknaden var amerikansk tioåring upp 4 punkter till 2,08 procent.

Ericsson stängde 60 öre högre i New York, jämfört med tisdagens stängningskurs på Stockholmsbörsen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera