fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Berenberg: Fed höjer räntan sex gånger i år

Publicerad: 31 januari 2022, 08:26

Foto: Shutterstock

Stark tillväxt, hög inflation och en stram arbetsmarknad gör att Berenberg nu tror att Federal Reserve höjer styrräntan sex gånger i år, med 25 punkter varje gång, upp från tidigare fyra väntade höjningar. Det skriver Berenberg i ett marknadsbrev.


Nyhetsbyrån Direkt


Detta väntas sedan följas ytterligare fyra 25-punktershöjningar 2023 och en 2024, alltså totalt elva räntehöjningar.

”Fed är längre efter inflationsuppgången än de varit sedan någon gång sedan slutet av 1970-talet, och i kombination med en supertajt arbetsmarknad kan de tvingas höja räntorna snabbare än vad som för närvarande förväntas på finansmarknaderna”, skriver Berenberg.

De påpekar att Fed-prognosen bygger på ett antagande om att USA:s ekonomi kommer växa mer än vad andra prognosmakare räknar med och även med dessa elva räntehöjningar väntas inflationen i USA fortsatt vara över målet 2024 – och den reala styrräntan vara negativ.

”Vi räknar med att inflationen stiger ytterligare de kommande månaderna och dämpas under andra halvåret 2022, men förbli förhöjd, nära 4 procent. Men detta kräver en betydande lättnad av utbudsproblem och flaskhalsar”, skriver Berenberg.

Den nu höga varuinflationen väntas visserligen dämpas framöver men samtidigt spås tjänsteinflationen växla upp, med bland annat högre löneökningar.

”Lönerna har accelererat och kommer troligen att stiga ytterligare, med en stram arbetsmarknad och när löner kommer ifatt inflationen och inflationsförväntningarna”, skriver Berenberg.

De tror inte att sådana räntehöjningar de nu förutspår nödvändigtvis måste vara dåliga för börsen. Berenberg konstaterar att räntehöjningar historiskt ofta gått hand i hand med stigande börser, eftersom båda drivs av positiva utsikter för ekonomin, även det mot slutet av en höjningscykel kan bli mer skakigt.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera