lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bensinpriset över 13 kronor

Publicerad: 14 maj 2008, 10:35

Bensinpriset höjs igen och har nu för första gången passerat 13 kronor. Och priset kommer att fortsätta uppåt fram till sommaren, tror bedömare.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Höjningen med 20 öre gör att priset på blyfri 95-oktanig bensin hamnar på nya rekordnivån 13:09 kronor. Dieselpriset höjs också, med 10 öre till 13:69, inte långt från rekordnivån på 13:79 kronor.

– Det här beror på de stigande världsmarknadspriserna, både på råolja och på raffinerade produkter, säger Tomas Nilson, presschef på Motormännen, till TT.

– Det är inte heller så mycket som talar för att priset ska sjunka så mycket framöver. Jag tror att det kommer att bli dyrare framåt sommaren.

Samma bedömning gör Ulf Svahn, vd på Svenska petroleuminstitutet (SPI). Den vanliga trenden är att bensinpriset stiger under försommaren fram emot juni–juli. Då brukar det internationella lagerläget bli tydligare och oftast innebär det att priset kan stabiliseras eller sjunka tillbaka något igen. Samtidigt finns det en viss risk för att priserna tar ytterligare fart efter det avgörande läget i mitten av sommaren.

Kanske finns det också spekulationseffekter i bensinpriset. Mycket pengar har lämnat aktiemarknaden under den internationella finansoron och en del har i stället satsats i råvaror, metaller, livsmedel och olja.

– Om efterfrågekurvan får en knyck nedåt kommer spekulanter att kliva ur och då kan det bli en ganska tydlig nedgång i oljepriset, säger Svahn.

Svahn tror däremot inte att prishöjningarna kommer att leda till mindre bilkörning i Sverige. Kraftiga prishöjningar brukar leda till en kort nedgång i efterfrågan men ganska snabbt tickar konsumtionen uppåt igen.

– Men det här är lite för små tal för att ge någon större effekt, tror Svahn.

(TT)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera