fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Behåll pengarna på kontot”

Publicerad: 9 september 2011, 11:04

Drar du dig för att köpa nya aktier på grund av oroligheterna? Då är det vettigt att behålla pengarna på bankkontot tills läget lugnat ner sig. Det var budskapet från Marcus Hernhag i fredagens aktiechatt.

Ämnen i artikeln:

Marcus Hernhag

JP

Joakim Petersson


moderator: Välkomna till dagens chatt! Marcus har slagit sig ned och vi kör igång.

Johan : Hej Mackan! Vad anser du om artikel i DI 8/9 att Erik Penser bl.a. ser att det inte är någon ide’ att satsa på aktier de närmsta 5-10 åren p.g.a. de problem Europa och USA står inför?
Marcus: Hej! Att gifta sig med en aktie är kanske inte så lönsamt som det var på 80- och 90-talen. Men det blir alltid längre uppgångar på börsen då och då, men det kanske blir från låga nivåer och inte fullt så långa som tidigare. Läser man de långa trenderna rätt kan man tjäna pengar på kursutvecklingen även framöver.

Bengt : Hej, får man någon utdelning på aktien Gazprom ADR?
Marcus: Hej, ja, det tror jag man får.

Hannu : Hej Marcus. Jag har ca 200 tkr att placera och funderar mellan aktie eller fonder. Hur skulle man placera de 200tk på 5 års sikt? och vilka exponeringar skulle man kunna välja i dagsläget? några konkreta tips? Tack för hjälpen/ Hannu
Marcus: Hej! Vad sägs om att placera då och då under det kommande året, och ha en del i fonder med fokus mot tillväxtmarknaderna. Ska man köpa enskilda aktier är det nog en fördel med kapitalstarka bolag med låga skulder, så de inte får problem med banker och lån om det blir kärvt framöver.

Peter Hansson : Hur kunde du missa årets börsnedgång och inte varnat dina läsare? 🙂
Marcus: De betalade mig inte tillräckligt med svarta pengar. 🙂 Jag skrev förvisso om att man ska se upp när en lång trend vänder ned, men tyvärr gick det så snabbt när index väl gjorde det att det i semestertider inte funkar att varna med god tajming.

Kerstin : Vad det blev tyst kring Nordisk Mining. Vet du om det kommit grus i maskineriet-istället för guld. Man lät ju så förhoppningsfull i våras.
Marcus: Jag tror inte det kommit särskilt mycket grus, inte än i alla fall. Men vi får se hur lyckad produktionsstarten till slut blir. Att starta en gruva är inte helt lätt.

Suzanne : Hej. Vad betyder det att man nettoköper aktier. Tacksam för svar.
Marcus: Hej! Att man både köper och säljer aktier, men att man köper fler aktier än man säljer.

Andreas : Hej Marcus! Hoppas du kan bringa klarhet i en fundering jag har. Varför hänger inte alltid Bull och Bear certifikaten med i börsens rörelser? Är den dels beroende på hur index går, men också av tillgång och efterfrågan på certifikatet, d v s hur många som vill köpa den (precis som aktiepriset revideras hela tiden)? Jag misstänker att det är så det föreligger i a f =)
Marcus: Hej! Jag tror att fonderna på dagsbasis ska följa index, men att det vissa dagar kan skilja om folk, precis som du spekulerar i, köper eller säljer så mycket att priset blir lite fel, över/undervärderat. Sen är det så att hävstångsprodukter rent matematiskt får svårt att hänga med index när börsen konsoliderar, går index sidledes tappar de alltså lite över tid.

Per : Tack för en bra chatt Marcus, Kan jag kvitta en förlust från aktier i noterade bolag mot en vinst (aktieutdelning) från ett icke noterat aktiebolag. Hur är dessa regler?
Marcus: Nej, reavinster kan kvittas mot reaförluster i aktier rakt av, men utdelningar och ränteintäkter kan du inte kvitta mot aktier.

Allan : Vindkraft är ju inne och har potential. Varför speglas inte detta på Vestas aktien?
Marcus: Vestas hade en del problem tidigare, och kanske förklarar det värderingen nu, trots att det går bättre. Sen är vindkraft rätt beroende av statliga subventioner för att vara lönsamt, i Sverige via elcertifikaten. Då många stater har svaga statsfinanser är många oroliga för att grön-energi-satsningar ska dras tillbaka, att skattesänkningar etc ska försvinna så bolag som Vestas drabbas.

Daniel : Hej Marcus! Vad tror du om Clas Ohlson nu som nu är uppe i 85 kr? Risk för stora fall igen nu när efterfrågan torde sjunka när ovissa tider väntar? Vad tror du om Volvo?
Marcus: Hej! Clas lär nog inte bli en långsiktig vinnare än på länge, men det värsta kanske är över för bolaget och aktien. En rekyl ned efter uppgången på rapporten är väntad. Volvo har knappt studsat upp efter det stora raset, vilket gör att aktien känns billig, men det är också oroande – vad ser marknaden som jag inte ser?

Tomas : Hej! Kappahl har rasat mycket men Rune Andersson tror på den, hur ser du på Kapp-ahl?
Marcus: Hej! Kappahl har inte snabblösta problem, och Rune är långsiktig. Tids nog kanske det blir bra…

Hex : Hej Marcus. Vad tror du om Bure på 1års sikt, den har ju tappat rejält på sista tiden? Är det Carnegie som spökar…
Marcus: Hej! Ja, det är rätt tuffa tider för investmentbanker, och även noterade innehav som Micronic har rasat. Kanske får man vara mer långsiktig än ett år för att Bure ska bli bra…

Linnea : Vad tror /vet du om Africa oil corp? Kan det vara något att satsa i som krydda i en annars ”trygg” aktieportfölj?
Marcus: Ja, men det är en mycket stark krydda som kan bränna ordentligt i portföljen om det går fel. Men den kan också rädda en stor del av måltiden.

Lisa : Vad heter aktien man ska välja om man vill satsa på guld? Är SCA en ”säker” aktie?
Marcus: Vill du köpa ett papper som följer guldpriset och inget annat ska du inte köpa aktier utan certifikat som Guld H och RBN Råvarucertifikat OEC GULD. SCA är ett relativt stabilt bolag, ja. Aktien är inte lika säker, men ändå betydligt säkrare än de mest riskfyllda.

Maja : Vilken räntefond bör jag byta till nu med mesta möjliga avkastning till minsta möjliga risk?
Marcus: De korta räntefonder är säkrast och de vi på Privata Affärer rekommenderar är AMF Räntefond Kort och Spiltan Räntefond Sverige.

Ingemar : Tillhör den skara som fortfarande ej sålt av aktieportföljen. Dock känns det alltmer skakigt framöver mot bakgrund av alla de problem som målas upp. Tycker Du att det är ett bättre alternativ att ”sitta still i båten” eftersom jag fortfarande sover gott om natten? Även en djup kris brukar ju efter någon tid gå över men just nu ser det dyster ut med alla budgetunderskott som någon till slut måste betala.
Marcus: Är du bara tillräckligt långsiktig behöver du inte sälja allt i vart fall. Warren Buffett sitter i regel alltid stilla när det skakar. Men skulle börsen rekylera upp kanske du borde sälja lite grann, som en försäkring mot nya kursfall.

Tommy : Jag känner att det är svårt att hålla sig till en placeringsfilosofi. Man blir så påverkad av alla nyheter och råd. Min tanke var att bara investera i investmentbolag, men generellt ger de inte så bra utdelning. Finns det några bra utdelningsbolag som komplement till Ratos, Kinnevik och Investor?
Marcus: Ja, H&M och Astra är två kassakor som borde ha begränsad nedsida kursmässigt.

Goldfinger : Hej, Marcus. Läser intresserat din chatt på fredagarna. Jag har en liten placering i Lappland Gold Miners. Tänker köpa fler aktier med guldanknytning. Vilka är säkrare just nu? Funderar på Nordic Mines.
Marcus: Hej! Kommer bara Nordic Mines i gång med sin gruva som planerat så är det ett bra guldbolag att äga.

Mia Svensson : Hej Marcus! Har lite aktier i BE Group, Enquest och Micronic Mydata. Har tappat en del på dem. Sälja nu eller behålla? Är inte i behov av pengarna. Trevlig helg och tack för en bra chatt!
Marcus: Hej! På sikt skulle jag ranka bolagen i ordningen Enquest, Micronic, BE Group. Eftersom det är svårt att tajma börsen och du inte behöver pengarna är det nog lika bra att du behåller tills vidare.

Markus : tjena Marcus! jag funderar på att börja med aktier. har ca 70tusen att lägga ut. Vad rekommenderar du för en nybörjare?
Marcus: Hej! Jag brukar rekommendera investmentbolag som ger god riskspridning mellan olika innehav. Titta närmare på t.ex. Melker Schörling och Kinnevik.

Erik : Hej Marcus! Jag har ca 50000 på ett konto undansparat. Sen har jag en aktieportfölj på ca 25000 i en kapitalförsäkring. Vad ska jag göra med mina 50000? Som läget är nu vill jag inte riktigt investera i aktier. Men med tanke på de nya reglerna med investeringskonto, bör jag sätta in dem innan nyår på min kapitalförsäkring eller ska jag låta dom vara utanför. När läget ser stabilare ut är planen att köpa aktier/fonder för pengarna. MVH Erik
Marcus: Hej! Behåll dina kontanter på kontot till det ser stabilare ut, det är nog en vettig taktik. Jag ser ingen stor anledning att flytta pengar från en kapitalförsäkring till ett investeringssparkonto, bägge har dessutom årliga avkastningsskatter som äter upp det mesta av vad räntebärande investeringar ger. Stoppa därför inte in likvider i sådana depåer för snabbt.

Gunnar Limdal : Har bl a Nordeas Sverigefond som har utdelningsdatum 1/11. Påverkas utdelningen av att fonden tappat stort i värde? Är kanske köpvärd inför näraliggande utdelningsdatum! Tack för Ditt kommande svar.
Marcus: Hur fonden går påverkar vilken utdelning den ger. Men jag ser ingen anledning att köpa en fond strax innan en utdelning.

Kalle : Hej, Marcus, Funderar på att börja månadsspara några hundralappar i en IPS och har tänkt att ha antingen Lannebo Mixfond eller Avanza Zero. Vilken fond är smartast att välja?
Marcus: Hej! Med tanke på den årliga avkastningskatt som finns är inget med räntebärande att rekommendera på sikt. Det krävs mer avkastning än vad räntebärande kan ge för att det ska löna sig. Å andra sidan är en aktieindexfond som Avanza Zero rätt riskfylld. På sikt i en IPS skulle jag vilja föreslå bra tillväxtmarknadsfonder.

Tommy : Kan man lita på den beräknade direktavkastningsprognosen som finns i börslistorna nu när börsen gått ner så mycket?
Marcus: Njä, alla prognoser ska tas med en nypa salt.

Nyfiken : Hej berätta om några spännande scenarion som kan göra att Nokias värde stiger
Marcus: Hej! De säljer systemdelen och lyckas med de kommande modellerna av smarta telefoner.

Hasse : Vad tror du om Bilia framöver?
Marcus: Vi har nyligen plockat in dem bland PA:s köpråd…

Peter : Hur lågt tor du OMX-index går innan vändning, under 250?
Marcus: Nej, så lågt tror jag inte det blir.

Berit : Vad är det för skillnad på en B-aktie och en preferensaktie?
Marcus: B-aktier innebär i regel färre röster på en bolagsstämma. Ett fåtal (Balder och Sagax) preferensaktier ger högre utdelning.

Lennart : Förslag på medicin teknik aktie att bredda portföljen med. Getinge och elekta finnes redan. Helst bör det vara ett bolag som passerat lott och förhoppnings stadiet. Tack på förhand.
Marcus: Sectra är en kandidat att titta närmare på.

moderator : Aktiechatten är slut för i dag. Privata Affärer önskar trevlig helg till alla sina läsare! Formulärets nederkant

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera