torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bästa rysslandsfonderna på lång sikt

Publicerad: 19 mars 2010, 14:25

Ryssland har gått starkt i år och även på lång sikt har sparande i en Rysslandsfond varit en god affär. Här är fonden som stigit över 800 procent


AB

Anna Blomén


När hela världens börser rasade under 2008 var Moskvabörsen bland de hårdast drabbade. Men sedan början av förra året har kurserna återhämtat sig och i år återfinns många Rysslandsfonder på topplistan över årets bästa fonder.

– Marknaderna har haft fullt upp med att oroa sig över Grekland och vilka andra västeuropeiska länder som står på tur. Under tiden har den positiva utvecklingen i Ryssland tuffat på, säger Privata Affärers fondreporter Sofia Ullerstam.

Att placera sina pengar i en Rysslandsfond innebär hög risk och man får vara beredd på rejäla ras, men på lång sikt har det varit en mycket god affär.

Blickar man tio år tillbaka har samtliga Rysslandsfonder som finns med i PPM-systemet gått starkt, men det är stor skillnad mellan de olika fonderna.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Toppar listan gör alltså East Capitals Rysslandsfond. Den som satte in 1000 kr där för 10 år sedan har idag nästan 10 000 kr på sitt fondkonto i dag. Det motsvarar en utveckling på 26,8 % per år i snitt.

Varför har då East Capitals Rysslandsfond gått så mycket bättre än konkurrenterna på lång sikt?

– Vi är experter på Östeuropa och jobbar inte med några andra regioner. Dessutom följer vi inte index utan väljer enskilda aktier som vi tror på. Jämfört med våra konkurrenter har vi mindre råvaror till förmån för bland annat bank och telefon, säger Marcus Svedberg chefekonom på East Capital.

För den som vill placera pengar i en Rysslandsfond i dag rekommenderar Privata Affärer FIM Russia Small Cap.

– Jag tror att den fonden fortfarande har en del kvar att ge. Här väger finansiell service och industrivaror tyngre än olja och gas, säger Sofia Ullerstam.

Andra alternativ nära Ryssland

Den som vill satsa på gamla Sovjetrepubliken men inte vill placera pengar i Ryssland kan köpa Evli New Republics som specialiserat sig just på detta. Kazakstan och Ukraina står för den tyngsta delen av portföljen.

Ett annat alternativ för den som letar hög risk i österled är FIM Ukraine. Men se upp, detta är en riktig bergochdalbanefond som rasade hela 70 procent på bara en månad i slutet av 2008. Men just nu går den som tåget. Fonden har med en tillväxt på 37,7 procent gått bäst av alla fonder räknat från årsskiftet.

JONAS OHLIN, PRIVATA AFFÄRER

Fakta: East Capital Rysslandsfonden

Fonden investerar i noterade och onoterade företag inom den ryska ekonomin (som även omfattar Baltikum och före detta Sovjetrepubliker). Andelen aktier och aktierelaterade instrument i fonden uppgår till minst 75 %. Två tredjedelar av portföljen består av stora och medelstora företag.

Största branscher: Energi (43%), Finansiell Service (16%) och Industrivaror (14%)

Största innehav: Ak Sberegatelny Bank, Lukoil Company, Gazprom.

Fondförmögenhet: 11,4 miljarder kr

Avgifter: 2,5 % förvaltningsavgift plus 2,5 % köpavgift

Minsta insättning: 200 kr

PPM-nummer: 834788

Källa: Morningstar.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera