lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bästa guldaktien!

Publicerad: 7 april 2008, 10:50

I veckans utgåva går Börsveckan igenom guldsektorn och analytikerna håller fast vid sin tidigare favorit. Läs vilken aktie det är frågan om.


MA

Magnus Alfredsson


Guldbolagen har haft det tungt på börsen det senaste året, trots stigande guldpris. I Börsveckans djupdykning bland guldbolagen görs en jämförelse mellan var guldbolagen stod när tidningen gjorde förra årets guldspecial med nuläget.

Då granskas speciellt frågor som huruvida fyndigheter har visat tillväxt, om säkerhetsgraden ökat eller minskat, vad kostnader för framtida produktion kan bli och om tidsplan följs.

Lappland Goldminers huvudprojekt är Fäboliden och det känns alltmer tveksamt om projektet, eller i alla fall dagbrottet, kan motivera de investeringar som krävs. Dessutom brottas bolaget med tillståndsproblem. På den positiva sidan noteras förra veckans förvärv av Scanmininggruvan Paahtavaara till ett bra pris. Börsveckan väljer att sätta säljråd tills vidare.

Central Asia Gold har länge varit Börsveckans favorit i sektorn. Det som lockar är chans till stora fyndigheter, växande guldproduktion samt en relativt låg värdering. Köprekommendationen upprepas.

IGE känns ganska dyrt, med tanke på att bolaget har en portfölj med förhoppningsobjekt. Diamantprospekteringen i Angola låter dock spännande enligt Börsveckan som inte ger
någon ny rekommendation från tidigare sälj. Gexco känns, trots kursraset, fortfarande osäkert.

Kassan och investeringsbehovet talar för en nyemission senast 2009, låt det inte bli dina pengar, enligt Börsveckan som ger aktien säljråd.

Nordic Mines går i rätt riktning, med det lovande Laivaprojektet. Börsveckan ger aktien nytt förtroende.

Endomines har en liten fyndighet i östra Finland och om det vill sig väl betalar sig investeringen på tre år. Endomines handlas till rabatt gentemot sektorkollegorna och Börsveckan tycker att det är motiverat, med tanke på den osäkra kvaliteten på bolagets tillgångar och de höga kostnaderna per uns. Sammantaget finns det intressantare guldbolag att köpa i dagsläget.

Utanför guldsektorn tittar Börsveckan också på Swedish Match. Den konjunkturstabila verksamheten och höga lönsamhet är kvaliteter som brukar locka när börsen svajar men inte i år. Det finns visserligen utrymme för kurslyft om bolaget gör någon större affär, som till exempel en försäljning av cigarrverksamheten.

Uppköpsscenariot är också intakt, även om det känns allt mindre troligt i takt med att aktiens värdering ökat. Just nu känns det som bolaget fortsätter sin stabila lunk vilket innebär att uppsidan i aktien känns begränsad, enligt Börsveckan.

Enligt en gästkrönika, av Björn Davegårdh som var
chefredaktör för Börsveckan 1985-2003, lockar Morphic fortfarande. Bolagets börsvärde på 1,6 miljarder kronor är högt sett till de stora förlusterna bolaget har men balansräkningen är i bra skick. Enligt Björn Davegårdh kommer Morphic få order på vindkraftverkssidan.

(Nyhetsbyrån Direkt)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera