torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Banker och verkstad ledde börsuppgång

Publicerad: 25 juni 2008, 13:37

Efter stora nedgångar under fyra handelsdagar i rad återhämtade sig Stockholmsbörsen något under onsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna.


Marcus Hernhag

MA

Magnus Alfredsson


Framför allt var det de aktier som handlats ned kraftigt i den senaste tidens nedgång som steg. Samtidigt inväntar marknaderna Federal Reserves räntebesked med påföljande kommentarer senare under kvällen.

– Indexet har fallit 5-6 procent den senaste veckan och det är väldigt översålt på kort sikt. Det vi ser nu är en motreaktion av att det fallit så kraftigt. Vi är också nere på väldigt tekniskt intressanta nivåer där det har bottnat i både januari och mars och det är området runt 870 till 890 som inte får ge vika , säger Michael Canborn, analytiker på UB Fondkommission, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 14.00 var OMXS30 0,7 procent högre på noteringen 904,1. Omsättningen uppgick till 7,7 miljarder kronor. Innan dagens öppning hade indexet tappat 13 procent sedan toppen i mitten på maj och var endast drygt 1 procent över årslägsta från i mars.

Bankerna som handlats ned kraftigt de senaste månaderna hade större uppgångar. SEB A som förlorat över halva sitt börsvärde sedan toppen förra våren steg med 3,5 procent. Swedbank A som fallit tillbaka till samma nivåer som i slutet av 2003 klättrade 2,0 procent. Nordea ökade med 1,6 procent och SHB A var 1,7 procent upp.

Även i Europahandeln utvecklades finanssektorn relativt väl. Stöd kom från att Barclays, Storbritanniens fjärde största bank, steg med över 5 procent i London efter att banken meddelat att den tar in 4,54 miljarder pund i en emission. En rad investerare står bakom kapitaltillskottet, däribland Qatar Investment med 1,8 miljarder pund och Development Bank of China med 136 miljoner pund.

Flera av verkstadsbolagen återhämtade sig också. Volvo B som innan dagens öppning hade fallit med nära 13 procent på en vecka steg med 1,0 procent. Bland andra verkstadsbolag var Atlas Copco A 1,3 procent högre och SKF B avancerade 2,6 procent.

Nokia steg med 5,4 procent efter att Jabil Circuit, som tillverkar telefoner åt mobiljätten rapporterat en sexfaldigad vinst för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal och en omsättning som överträffade analytikernas förväntningar. Bolaget höjde samtidigt sin prognos för det fjärde kvartalet.

– Det här var den första positiva informationen gällande efterfrågan på telefoner under de senaste månaderna och kan indikera att Nokias lågpristelefoner fortsätter att hålla uppe bra i Q2, sade en handlare till Thomson Financial.

Mot strömmen gick ABB med en nedgång på 2,2 procent. Aktien tyngdes bland annat av att Rockwell Automation, som konkurrerar med ABB inom automation, vinstvarnat. Rockwell hänvisade till sämre marknadsförhållande i Europa och USA.

Även Lundin Petroleum gick svagt och föll med 4,6 procent utan att några bolagsspecifika nyheter kommit. Som lägst gjordes avslut på 80 kronor tidigt på eftermiddagen. Resultatet från Lundin Petroleums första borrning i Lagansky Blocket i Kaspiska havet kan dock komma när som helst. Lundins IR-chef Maria Hamilton ville inte ge några kommentarer kring borrningen när Nyhetsbyrån Direkt talade med henne på onsdagsförmiddagen.

Tietoenator avancerade 3,1 procent och fick stöd av att Morgan Stanley höjt rekommendationen till jämvikt från undervikt. Investmentbanken konstaterar att aktien har närmat sig riktkursen på 13 euro, eller 122 kronor, och har nu en rättvis värdering givet de långsiktiga förväntningarna.

Morphic B föll kraftigt direkt efter öppningen efter att bolaget redovisat sin rapport för det brutna räkenskapsåret 2007/2008 men återhämtade sig och var 1,1 procent högre. Nettoomsättningen steg med 148 procent till 357 miljoner kronor men förlusten ökade samtidigt till 96,6 miljoner kronor från 66,9 miljoner samma period för ett år sedan.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera