torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Banker och Telia Sonera leder börsnedgång

Publicerad: 19 juni 2008, 12:49

Stockholmsbörsen handlades ned på torsdagen och gick något sämre än de ledande europeiska börserna efter att indextunga aktier som banker och Teliasonera backat.


Marcus Hernhag

MA

Magnus Alfredsson


Klockan 13.45 var OMXS30 0,4 procent lägre till noteringen 937,7. Omsättningen uppgick till 8,6 miljarder kronor.

På nedsidan fanns återigen storbankerna. SEB A sänktes med 1,4 procent och Swedbank A sjönk med 2,5 procent vilket innebar att båda aktierna handlades på flerårslägsta. Swedbank har nu tappat 54 procent av sitt börsvärde sedan i februari 2007 och SEB har förlorat 52 procent sedan i april samma år. SHB A backade 1,5 procent och Nordea klarade sig bäst med en nedgång på 0,6 procent .

– Marknaden har tagit ned bankaktierna av flera anledningar. Lägre kapitalmarknadsaktivitet påverkar intjäning, oro för ökande kreditförluster, oro för Baltikum och så vidare. Men i grunden är det fråga om att globala investerare säljer banker och då trycker man på säljknappen också för svenska banker. Dessutom ligger Norden i periferin av de globala marknaderna. Periferin får alltid mer stryk i oroliga tider oavsett vilken sektor vi pratar om, säger Mats Anderson, bankanalytiker på Standard & Poors Equity Research.

Med de estimat som ligger i marknaden ser värderingen av bankerna, med vanliga värderingsmått, låga ut. Mats Anderson pekar dock på att man inte ska titta på det traditionella p/e-talet utan att man istället bör titta på aktiekursen i förhållande till bokfört värde och utdelning.

– De intressanta värderingsparametrarna just nu är inte p/e-talet utan p/b och utdelning och här börjar det se attraktivt ut. Swedbank och SEB värderas nu runt bokfört värde, Handelsbanken på och Nordea fortfarande med en premie. Det man också kan konstatera är att Handelsbanken, Nordea och SEB alla har en likartad hög direktavkastning i linje med den långa räntan. Swedbank har en avsevärt högre direktavkastning. Det verkar som om marknaden börjar bekymra sig för om Swedbank kan behålla den nuvarande utdelningen, säger Mats Anderson.

Telia Sonera tappade 2,7 procent. Aktien utökade sin nedgång efter att France Telecoms ekonomichef Gervais Pellissier vid en konferens i Lissabon sagt att France Telecom har mycket begränsat utrymme att justera kontantdelen i bolagets bud på Telia Sonera. Ekonomichefen uppgav vidare att France Telecom varit i kontakt med Telia Sonera för att se över hur formella samtal mellan parterna skulle kunna inledas men sade också att Telia Sonera inte är oumbärligt för France Telecoms strategi och att det är redo att dra sig ur processen.

SAS föll med 7,2 procent efter att bolaget meddelade att Spanair inte kommer att säljas. På grund av de utmanande marknadsförhållandena inom den spanska flygindustrin, de rekordhöga bränslepriserna och pressen inom finansmarknaden har inte SAS uppnått satta krav och villkor för en avyttring. Enligt en analys från Carnegie kan SAS vara på väg mot ett underskott i miljardklassen för 2008, efter att bolaget blåst av försäljningen av Spanair. De dåliga marknadsförutsättningarna för flygindustrin i Spanien tillsammans med rekordhöga bränslepriser pressar bolaget, enligt Carnegie.

Stora Enso R tappade 2,9 procent kronor och utökade därmed onsdagens nedgång på 7,9 procent som kom efter att bolaget vinstvarnat. Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för Stora Enso till underperform efter prognossänkning från tidigare behåll. UPM-Kymmene som också vinstvarnade på onsdagen sjönk samtidigt med 0,6 procent i Helsingfors. Boliden föll med 4,2 procent kronor. Det för bolaget så viktiga zinkpriset backade med hela 3,5 procent i London efter att dagens lagersiffror från LME visat på kraftigt ökande lager och signalerade därmed ett än större utbudsöverskott av metallen.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera